Barna sörben sült oldalas krumplival.

  • 2016.08.06.
  • 4

Ezen a hétvégén is kedvez az időjárás a szabadban való sütögetéshez, így egy finom, szaftos oldalas receptet ajánlok, melyet megsüthetünk tárcsán, esetleg nagyobb vas serpenyőben szabad tűzön, ezek hiányában pedig a sütőben. Az oldalast érdemes már előző este bepácolni hogy az ízek kellően átjárják, de időhiány esetén pár óra pácolódás is elegendő. A sütéshez mindenképpen barna sört használjunk, mert ahogy a sör rákaramellizálódik a húsra, valami különös finom ízélményben lesz részünk. Sütés után a sör ízét nem lehet majd külön kiérezni, így bátran használjuk. A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sült a krumpli, mely szintén különösen finom. Tálaláskor ízlés szerinti salátával kínáljuk, én pl. paradicsomsalátát készítettem hozzá.
Hozzávalók:1 kg oldalas4-5 ek Heinz Barbecue szósz1 doboz barna sörsóőrölt színes bors 2 tk fokhagymapor3 ek olaj
3 gerezd fokhagyma
Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd sózzuk be, és hagyjuk kicsit állni, hogy a só kissé átjárja.Egy tálba tegyük bele a barbecue szószt, adjunk hozzá 1 tk sót, ízlés szerint borsot, és a fokhagymaport, majd keverjük össze.Ezután forgassuk bele a húst a pácba, majd hagyjuk pár órán át pácolódni mielőtt megsütnénk. (én betettem a hűtőbe egész éjszakára, hogy az ízek kellően összeérjenek)A tárcsára öntsük az olajat, majd helyezzük bele a bepácolt oldalast. Ezután hirtelen süssük elő a hús mindkét oldalát. Sütés közben szórjuk meg az előzőleg vékonyan felszeletelt fokhagymával.Ezután öntsük rá a barna sör felét, majd pár perc után a maradék sört is. ( amikor a sört beleöntjük hirtelen elkezd habosodni)Ezután résnyire fedjük le a tárcsát, majd a sörben pároljuk puhára az oldalast. Közben többször fordítsuk át a húst. (ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott sört)Amikor a hús már kellően puha, vegyük le a fedőt, majd süssük szép pirosra, szaftosra.Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.Sült krumpli hozzávalói:1 kg sütnivaló krumpli2 dl étolajsóA krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti hasábokra.Az oldalas sütésénél visszamaradt zsiradékhoz öntsük hozzá az olajat, majd tegyük bele az alaposan lecsepegtetett krumplit. (érdemes egy konyharuhával szárazra törölni a krumplit, mielőtt beletennénk a zsiradékba)Ezután néha megkeverve, süssük szép pirosra, majd szűrőkanállal szedjük ki a zsiradékból. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, majd óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, hogy a só mindenhol átjárja.Tálaláskor a szaftosra, pirosra sült oldalast a sült krumplival, és ízlés szerinti salátával kínáljuk.