Házi málnaszörp rebarbarával.

  • 2016.06.03.
  • 9

A fagyasztóban meglapult egy vödröcske málna, melyet még tavaly ősszel fagyasztottam le, és már ideje volt felhasználni. Mivel fagyasztott málnáról van szó, így süteménybe semmiképpen nem szerettem volna tenni, és ekkor jött az ötlet, hogy málnaszörpöt készítek belőle. Gondoltam úgyis jönnek a nagy melegek, jó lesz majd behűtve elkortyolgatni. Végül a málna mellett került hozzá még rebarbara is, melytől különösen finom ízt kapott. Tartósítószert nem tartalmaz, mert a forralásnak köszönhetően így is eláll majd. Persze, ha marad belőle, mert rohamosan fogyóban van az üveg tartalma. Mivel éppen érik az eper, így ízlés szerint a kisebb szemekből akár szörpöt is készíthetünk, ha málna éppen nem áll a rendelkezésünkre.Hozzávalók:50 dkg rebarbara50 dkg málna (lehet fagyasztott is)1 tk őrölt fahéj1 citrom reszelt héja4 ek kristálycukor (v. édesítőszer)1 l vízízlés szerint méz és cukor (v. édesítőszer) valamit 1 cs vaníliás cukor az újraforraláshozA rebarbara külső részét vékonyan húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Ezután tegyük bele egy edénybe, adjuk hozzá a málnát, a cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig.Ezután szűrjük, és passzírozzuk át,
ízlés szerint ízesítsük
mézzel, cukorral, (v. édesítőszerrel) adjuk hozzá a vaníliás cukrot, keverjük alaposan össze, majd forraljuk fel.Amikor a szörp már forr, vegyük le a tűzről, majd merjük előzőleg sterilizált csavaros üvegekbe. Ezután csavarjuk rá a tetőt, majd pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket. Végül pedig hagyjuk teljesen kihűlni.
Az elkészült szörpöt ízlés szerint fogyaszthatjuk sima vagy szénsavas ásványvízzel. Tartósítószert nem tartalmaz, de a hőkezelésnek köszönhetően hosszabb ideig eltartható.