Mézes-mázas sült sonka.

  • 2016.04.25.
  • 4

A napokban egy szép darab füstölt sonkát vásároltam, gondolván jó lesz majd egy finom babfőzelék mellé. Aztán eszembe jutott, hogy jó régen készülök kipróbálni egy mázas sült sonka receptet, de valahogy mindig elmaradt. Beterveztem pl. a húsvéti ünnepekre, de annyi finomság készült, hogy a sonka megint csak elmaradt. Így aztán a babfőzelékes változatból semmi sem lett, viszont elkészült a mézes-mázsa sült sonka. A sonkát már előző nap fűszeres vízben puhára főztem, majd hagytam teljesen kihűlni. Sütés előtt már csak a szegfűszeggel való tűzdelés, és a páccal való lekenés volt hátra, majd irány a sütő, ahol szép pirosra sütöttem. A pácba a csípős ízek kedvelői ízlés szerint erős paprikát is keverhetnek, melytől én most eltekintettem, de legközelebb már paprika is kerül bele. Felszeletelve, friss péksüteménnyel, paradicsommal és paprikával tálaltam, és mondhatom nagyon finom volt.Hozzávalók:1,5-2 kg-os füstölt sonka1 db vöröshagyma6-8 gerezd fokhagyma (lehet több is)6-7 db egész fekete bors
4 db borókabogyó2 db babérlevél1 ek sóannyi víz hogy bőven ellepje
szegfűszeg a kihűlt, hideg sonka megtűzdeléséhezA sonkát tegyük bele egy nagyobb edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
Ezután adjuk hozzá az egészben hagyott vöröshagymát, a vékonyra felszeletelt fokhagymát, a fűszereket, és ízlés szerint sót.Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és pár óra alatt főzzük puhára a sonkát. (közben, ha szükséges pótoljuk a vizet)Amikor a sonka puhára főtt, zárjuk el a gázt, majd hagyjuk a lében langyosra hűlni. Ezután vegyük ki, alaposan csepegtessük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. (érdemes előző nap megfőzni a sonkát, majd másnap sütni)A teljesen kihűlt, hideg sonka tetejét egy éles késsel ferdén kockázzuk be és a kereszteződésekbe szurkáljunk szegfűszeget. Mézes-pác hozzávalói: 12,5 dkg méz10 dkg barna cukor2-3 ek balzsamecet0,5 dl édes vörösborEgy edénybe tegyük bele az összes hozzávalót, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy egy szirupos pácot kapjunk.Az előzőleg szegfűszeggel megtűzdelt sonkát helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ecset segítségével kenjük rá a mézes pác felét.Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10 percig.Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük rá a maradék pácot, majd helyezzük vissza, és süssük még 20 percig.A szép pirosra sült sonkát ezután hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.A mézes-mázas sült sonkát tálalhatjuk egy finom salátával, friss kenyérrel, paradicsommal és paprikával, de pl. a húsvéti asztalon is megállja a helyét.