Narancsos húsvéti répatorta.

  • 2016.03.20.
  • 5

A húsvéti ünnepekkor a sós süteményeknek, és ropogtatni valóknak sokkal nagyobb a keletje mint az édes, krémes tortáknak, de azért azokról se feledkezzünk meg. Nálunk pl. a répatorta elmaradhatatlan, persze azért minden évben megpróbálok más-más receptet kipróbálni. Így történt ez idén is, és el is készült a próbasütés. A sárgarépa mellett került a tésztába még felkockázott narancs és darált dió, na meg persze többféle fűszer is, melyeknek köszönhetően a tészta nagyon finom, és szaftos. A teljesen kihűlt tortát tálalhatjuk ízlés szerint csak porcukorral megszórva, vagy mint én is tettem, vaníliás krémmel megpakolva, és marcipánnal kidíszítve.Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)20 dkg barna porcukor1 cs vaníliás cukor 25 dkg sárgarépa (reszelve)3 db tojás (nagy)1,5 dl étolaj10 dkg darált dió1 narancs reszelt héja1 nagy narancs (felkockázva)10 dkg mazsola1 mk őrölt fahéj1/2 mk őrölt gyömbércsipet szerecsendió (el is hagyható)csipet só1/2 cs sütőpor1 tk szódabikarbóna
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a szerecsendióval, a gyömbérrel és a fahéjjal. A sárgarépát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd keverjük hozzá a mazsolát, és a reszelt narancshéjat.A barna porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze az egész tojásokkal, majd adjuk hozzá az olajat is.Ezután a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a cukros-tojásos.... keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze.
Végül keverjük a masszához a sárgarépás keveréket, és az előzőleg megpucolt, gerezdekre szedett, és kisebb darabokra felvágott narancsot is.A tortaformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (a formát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 55-60 percig, tűpróbáig. Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával takarjuk le, és úgy süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem)A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tésztát a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.Vaníliás krém hozzávalói:10 dkg vaj15 dkg mascarpone2 cs vaníliás cukor10 dkg porcukorA vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, majd szintén keverjük jó habosra.A teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint díszítsük.Marcipán díszítés hozzávalói:20 dkg marcipánpár csepp piros, sárga, és zöld ételszínező10 dkg marcipánra csepegtessünk pár csepp zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan gyúrjuk össze. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy lehűljön.A maradék marcipánt osszuk el kétfelé, majd színezzük meg a piros és sárga ételszínezővel. Ezután mindegyikből formázzunk kisebb tojásokat.A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére, majd a színes tojásokat ízlés szerint helyezzük rá.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű, és finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a vaníliás krém.