Pikáns sertésszelet sütőben sült krumplival.

  • 2016.01.23.
  • 2

Itt a hétvége, és megint törhetjük a fejünket, hogy mit is főzzünk. A Vidék íze magazint lapozgatva bukkantam rá erre a receptre, és rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Így én ezt a nagyon finom hússzeletet készítettem el, melyet bátran merek ajánlani mindenkinek. Lehet a receptet átolvasva, és a hozzávalókat látva kissé pikánsnak tűnhet, de ez egyáltalában nincs így. A különböző fűszerek, a gomba, a hagyma, és a gyümölcsök nagyon jól összeillenek, és egy igazán harmonikus ízvilág tárul fel előttünk az étel elfogyasztása során. Ameddig a hússzelet készül, addig a sütőben szép pirosra sül a krumpli, így aztán bő egy óra múlva már tálalhatjuk is ezt a finom fogást.
Hozzávalók:8 szelet sertéskaraj50 dkg gomba1 kisebb póréhagyma1 nagy alma5 dkg mazsola5 dkg friss gyömbér3-4 szem borókabogyó1 mk őrölt fehér bors1 mk őrölt köménymag1 mk tárkonysó1 dl fehérbor2-3 ek kókuszzsírA hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és az őrölt köménnyel, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.A kókuszzsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, óvatosan helyezzük bele a hússzeleteket, majd mindkét oldalán süssük szép pirosra.
Ezután öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt gyömbért, a borókabogyót, majd lefedve pároljuk félpuhára a húst. (ha szükséges akkor egy pici vizet még önthetünk alá, de én nem öntöttem)Ezután adjuk hozzá az ízlés szerint felszeletelt gombát, majd pároljuk tovább, addig még a gomba kissé összeesik és levet enged. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát, a szintén felszeletelt póréhagymát, szórjuk meg a tárkonnyal, és pároljuk tovább.
Amikor a hús már majdnem tejesen megpuhult, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt almát, és pároljuk készre. (figyeljünk, nehogy az alma túlpárolódjon, és szétmálljon)Sült krumpli hozzávalói:1 kg sütnivaló krumpli (sárga krumpli)1-2 tk só1 mk pirospaprika3-4 ek olívaolaj (v. ízlés szerinti olaj)A krumplit pucoljuk meg, majd ízlés szerint vágjuk fel, mossuk meg, majd töröljük szárazra.
Ezután szórjuk meg ízlés szerint sóval, és a pirospaprikával, öntsük rá az olajat, majd forgassuk alaposan össze.Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen terítsük el rajta a fűszeres-olajos krumplit.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeleteket, kanalazzuk rá a gombát-mazsolát-almát és a szaftot, majd a sült krumplival kínáljuk.