Lajcsi szelet.

  • 2015.12.15.
  • 8

A karácsonyi krémes sütemények kiválasztásánál nálam pl. az elsők között szerepel a Lajcsi szelet. A lapokból álló, és kétféle krémmel megtöltött, majd csokoládéval bevont süteménynek szerintem senki nem tud majd ellenállni. A süteményt idő szűkén akár két részletben is összeállíthatjuk, mivel a lapokat már előző nap megsüthetjük, majd konyharuhával letakarva tároljuk. Mivel a pudingos krémmel, és csokoládéval leöntött süteménynek jót tesz, ha legalább egy napot áll, így nem kell az ünnep előtti utolsó napokra hagyni, ezzel is megkönnyíthetjük a dolgunkat. Az elkészült süteményt száraz, hűvös helyen tároljuk, felszeletelni pedig ráérünk majd közvetlen tálalás előtt.Tészta hozzávalói:40 dkg liszt1 tk szódabikarbóna2 ek kakaó2 ek méz2 db tojás (nagy)20 dkg kristálycukor5 dkg vajEgy fém tálba tegyük bele a kristálycukrot, a vajat, az egész tojásokat, a mézet, és a kakaót, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett pár perc alatt olvasszuk össze, majd hűtsük langyosra.A liszthez adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd szitáljuk hozzá a langyosra hűlt keverékhez.Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és osszuk el egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá.Ezután enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki az egyik tésztagombócot 30x20 cm-es lappá, és böködjük meg több helyen villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Ezután egy gyors mozdulattal, a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsi hátlapjára.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)A sütőből kivéve, óvatosan csúsztassuk le a tésztalapot egy rácsra, majd hűtsük ki egészen.
Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (én egyszerre két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik lap sül, kinyújtom a másikat)Krém hozzávalói:1 cs vaníliás pudingpor (főzős)1 cs puncs pudingpor (főzős)5 dl tej20 dkg porcukor 2 cs vaníliás cukor2 ek rum (v. egy kevés rumaroma) 25 dkg Rama margarinA porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott margarint, majd keverjük jó habosra. Ezután felezzük el a krémet, és tegyük félre.A vaníliás pudingport keverjük simára 2,5 dl tejjel, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.
Az egyik fele krémhez, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt vaníliás pudingot, majd keverjük jó habosra.A puncs pudingport keverjük simára 2,5 dl tejjel, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.
A másik fele krémhez, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt puncs pudingot, és a rumot (v. rumaromát) majd keverjük jó habosra.Helyezzük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe az egyik tésztalapot, majd egyenletesen kenjük rá a vaníliapudingos krémet.
Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, majd egyenletesen kenjük rá a puncs pudingos krémet.
Ezután tegyük rá a harmadik tésztalapot, majd a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.
Csokoládémáz hozzávalói:12,5 dkg étcsokoládé (v. tortabevonó csokoládé)1 dl habtejszín2 dkg vajEgy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, olvasszuk fel.Ezután öntsük rá a sütemény tetejére, és egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap megsütni, mert akkor a tészta kellően megpuhul, az ízek is jól összeérnek, és a csokoládénak is van ideje megdermedni)