Hópuszedli (vagyis hógolyó)

  • 2015.12.06.
  • 1

Advent második vasárnapján ezzel az aprósüteménnyel egy kicsit télies hangulatot varázsoltam, ha már kint se híre, se hamva nincs a hóesésnek. Az eredeti elnevezése ennek az aprósüteménynek "hógolyó", de mivel sütés közben kissé elterül, és inkább puszedli formára hasonlít, így én átkereszteltem. Persze az ízén a formaváltozás, és a névváltás semmit sem változtat, ugyan olyan finom. (Azt már csakis zárójelben, és halkan merem megkérdezni, hogy azoknak akiknek szép golyó formájú marad sütés után is, hogyan tudták azt elérni. Ugyanis a meleg hatására, ha teljesen készre van sütve a tészta, nem létezik hogy nem terül kissé el. Na, de lehet megint csak én vagyok ügyetlen, mert nekem nem sikerült.) Ebből az egyszerű tésztából, egy nagyon finom, omlós süteményt tudunk készíteni. A sütőből kivéve, még forrón vaníliás cukorral összekevert porcukorba kell meghempergetni a kisült puszedlit, majd ezt még egyszer megismételve, különösen finom lesz a sütemény. Száraz, hűvös helyen pedig hosszabb ideig eltartható, így az ünnepek előtt, már jóval megsüthetjük.Kellemes Adventi készülődést kívánok Mindenkinek!Hozzávalók 26 db-hoz:25 dkg liszt10 dkg porcukor10 dkg darált dió20 dkg vaj1 cs vaníliás cukorA beleforgatáshoz pár kanál porcukrot keverjük össze egy csomag vaníliás cukorral. A liszthez adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a darált diót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (elsőre túl száraznak tűnik, de szépen összefog állni)Ezután formázzunk diónyi golyókat, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)A sütőből kivéve várjunk pár percet, majd forgassuk bele az előzőleg vaníliás cukorral összekevert porcukorba.
Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd forgassuk megint bele a vaníliás-porcukorba.
Nagyon omlós aprósütemény, és a vaníliás-porcukortól különösen finom. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, és finom omlós marad.