Szűzpecsenye zöldséges-csirkemájas töltelékkel.

  • 2015.11.14.
  • 4

Elérkezett a hétvége, és ezzel együtt a nagy kérdés, hogy mi is kerüljön a vasárnapi asztalra. Én most egy olyan receptet ajánlanák melyet a sertés legnemesebbnek tartott részéből, a szűzpecsenyével készíthetünk el. A szűzpecsenyével azért sütésnél elég óvatosan kell bánni, mert igen könnyen kiszárad, és élvezhetetlen lesz eme nemes hús. A húst először óvatosan kiklopfoltam, majd befűszereztem. Ezután megtöltöttem az előzőleg előkészített zöldségekkel, a csirkemájjal, megszórtam reszelt sajttal, majd baconbe tekerve került a sütőbe. Bő fél óra alatt pedig szép pirosra sült a megtöltött hústekercs, és finom szaftos maradt. Ameddig a hús a sütőben csücsült, krumplipürét készítettem hozzá, majd tálaláskor azzal kínáltam. Szűzpecsenye híján pl. megtölthetjük a pulykamellet, csirkemellet, vagy éppen egy szép darab sertés karajt is ezzel az egyszerű zöldséges-csirkemájas töltelékkel.
Hozzávalók:1 db sertés szűzpecsenye4 db csirkemáj20 dkg mexikó zöldségkeverék10 dkg sajt20 dkg szeletelt baconsóőrölt fehér borsszerecsendió majorannakakukkfű
0,5 dl fehérbor1,5 dl olaj A szűzpecsenyét középen vágjuk be késsel, majd kissé szétnyitva szintén több helyen bevágva, nyissuk szét. Ezután óvatosan klopfoljuk ki, vigyázva nehogy a hús kilyukadjon.Ezután mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a belső felét szórjuk meg szerecsendióval, majorannával, kakukkfűvel, és tegyük félre.A mexikói zöldségkeveréket tegyük bele egy jénaiba, majd szórjuk meg egy pici sóval, és őrölt borssal, majd a mikróban, pár perc alatt pároljuk roppanósra. Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, és hűtsük ki egészen.A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra, és az inas részt távolítsuk el. Ezután egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd ízlés szerint szórjuk meg majorannával, egy csipet borssal, és sóval, majd tegyük bele a feldarabolt májat. Többször átforgatva, süssük pár percig. Ezután szedjük ki a zsiradékból és hűtsük ki teljesen. (sütés közben egy fedővel takarjuk le a serpenyőt, nehogy a máj sütés közben pattogjon, és kifröccsenjen a forró olaj)Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd függőlegesen helyezzük rá a bacon csíkokat úgy, hogy kissé fedjék egymást.Ezután tegyük a baconre az előzőleg befűszerezett szűzpecsenyét a befűszerezett felével felfelé, majd szórjuk meg a reszelt sajt felével. Ezután egyenletesen terítsük el rajta a kihűlt zöldséget, és szórjuk rá a szintén kihűlt csirkemájat, majd szórjuk meg a maradék sajttal.A hús két végét ezután kicsit hajtsuk rá a töltelékre, majd a fólia segítségével tekerjük fel. Ezután hústűvel több helyen szúrjuk át a baconbe tekert húst, hogy sütés közben majd ne tudjon szétnyílni. (hústű helyett, spárgával is körbekötözhetjük)Érdemes előző este elkészíteni, majd a fóliába tekerve betenni éjszakára a hűtőbe. Így az ízek jól átjárják a húst sütés előtt.Egy tepsibe öntsük bele a visszamaradt zsiradékot, és a bort, majd helyezzük bele a megtöltött hústekercset. Ezután fóliával fedjük le a tepsit.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk hűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt töltött szűzpecsenyét, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én pl. krumplipürét készítettem hozzá, és azzal tálaltam.