Csokoládés-mogyoróvajas blondie.

  • 2015.10.04.
  • 2

Mogyoróvaj hiányában az elmentett receptjeim között várakozott ez a finom blondie, hogy végre sorra kerüljön. A nyáron aztán kedves barátnőm Erika megajándékozott pár üveg mogyoróvajjal, így mostantól készülhetnek a finom sütemények, kekszek egymás után. Arra már nem is emlékszem hogy hol találtam rá erre a receptre, de mostantól nagy becsben őrzöm majd. Mivel szeretjük a szaftos tésztákat, főleg ha jó sok krém alá van rejtve, így ez a blondie igazán a kedvünkre való. A bónuszként a tetejére csorgatott vajkaramell pedig csak még kívánatosabbá tette, és be kell hogy valljam, egyszerűen nem lehet abbahagyni, pedig egy igazi kalóriabomba.Blondie hozzávalói 18x27 cm-es tepsihez:
10 dkg fehér csokoládé18 dkg mogyoróvaj15 dkg liszt2 tk sütőpor 12 dkg vaj15 dkg barna cukor (por)2 cs vaníliás cukor 1 db tojás (nagy)csipet sóA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral. A csokoládét vágjuk fel apróra.Egy keverőtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat és robotgéppel keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a tojást, majd szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, és szintén keverjük simára.Végül adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd egy keverőkanállal forgassuk össze.A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. Ezután egy habkártyával egyenletesen simítsuk el.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. Ekkor még eléggé lágynak tűnik a tészta, de mire kihűl, éppen jó lesz az állaga. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)Ezután vegyük ki a sütőből, és a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd emeljük ki a papírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki egészen.Mascarponekrém hozzávalói:25 dkg mascarpone2 dl Hulala (v. habtejszín)3-4 ek porcukor2 cs vaníliás cukorA mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.A teljesen kihűlt tésztára
kanalazzuk rá a habos mascarponekrémet, majd tegyük be a hűtőbe ameddig a karamellt elkészítjük.Vajkaramell hozzávalói:10 dkg kristálycukor1 ek víz1 dl tejszín2,5 dkg vajEgy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, adjuk hozzá a vizet, és kevergetve karamellizáljuk szép világos barnára. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, és kevergetve addig főzzük még besűrűsödik.Mielőtt a süteményre csorgatnánk, kevergetve hűtsük pár percig.Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint csorgassuk rá a karamellt.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.