Hétvégi receptajánló!!! Kapros-túrós lepény.

  • 2015.07.24.
  • 1

A kelt tésztás túros lepény nagy kedvenc nálunk, így aztán egy finom leves mellé igen gyakran megsütöm. A napokban a szomszédasszonyom kapros-túrós lepényt sütött, és hozott belőle kóstolót nekünk is. Akkor jutott csak eszembe, hogy idén még kaprosan nem is sütöttem, pedig kapor az van bőven. Húztam, halasztottam az időt, de végül nálunk is elkészült ez a finom sütemény. Lehet a kánikula miatt nem éppen jókora időzítettem a sütést, de a lepény olyan finomra sikerült, mint még talán soha. A tésztája légiesen könnyű, és a töltelékről is csak ennyit tudok elmondani. A hétvégére pedig mindazoknak ajánlani tudom, akik nem rettenek meg ebben a nagy melegben a sütkérezéssel járó plusz melegtől sem.Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:25 dkg liszt3 dkg porcukor1 db tojás (közepes)5 dkg vaj1 dl tej2 dkg élesztő (friss)csipet sóA tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a fele cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt, futtassuk fel.A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a maradék cukorral, és az egész tojással.A robotgép keverőtáljába tegyük bele a vajas-cukros-tojásos keveréket, majd
öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
Ezután szitáljuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és pár perc alatt, dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges, akkor még egy pici lisztet szórjunk hozzá dagasztás közben)Természetesen kézzel, vagy éppen kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát.Egy kelesztőtálat kenjünk ki vékonyan olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Ezután szórjuk meg a tetejét egy pici liszttel, majd meleg helyen, kelesszük egy óra hossza alatt, duplájára a tésztát.A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyújtsuk ki, és helyezzük bele a megkelt tésztát. (én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal átemeltem a papírral együtt a tepsibe)Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.Közben készítsük el a túrós tölteléket.Túrós töltelék hozzávalói:75 dkg túró1,5 dl tejföl20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor3 db tojás (közepes)1 cs vaníliás pudingpor1 citrom reszelt héjakapor ízlés szerint
Egy tálba tegyük bele a túrót, és adjuk hozzá a tejfölt, 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport, és szintén keverjük simára. (pudingpor helyett adhatunk hozzá pl. 1 ek lisztet, vagy búzadarát)A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, szórjuk bele a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá.Ezután az ízesített túróhoz, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot. (a habot óvatosan, fakanállal keverjük a túróhoz, hogy ne törjön össze)Az újrakelesztet tészta tetejére kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el.Ezután ízlés szerint szórjuk meg az előzőleg apróra vágott kaporral.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.