Mogyoróvajas-csokoládés keksz.

  • 2014.10.30.
  • 7

A hűvösebb idő beköszöntével, előkerültek az üres kekszes dobozok, és mint több blogban, nálam is elkezdődött a kekszsütés. A nyáron kedves barátnőm Erika, megajándékozott pár üveg mogyoróvajjal, így a kekszes dobozokat most mogyoróvajas-csokoládés keksszel töltöttem meg. (persze az is lehet hogy az éjszaka manók jártak nálunk, mert igencsak fogyóban van a keksz) Már a nyers, összegyúrt tészta is nagyon finom volt, hát még amikor készre sült. Az omlós tészta, a csokidarabkákkal, és ropogós barna cukorral nagyon, de nagyon finom. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, mert annyira kínálja magát. Elméletileg száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is eltartható lenne ez a finom keksz, de nálunk szerintem pár nap múlva már morzsája sem lesz, és üresen kong majd a kekszes doboz.
Hozzávalók kb. 30 db kekszhez:10 dkg mogyoróvaj10 dkg vaj25 dkg liszt10 dkg barna cukor (+ a forgatáshoz)2 cs vaníliás cukor 1 db tojás (közepes)2 tk sütőporcsipet só1 mk őrölt fahéj5 dkg étcsokoládé
A csokoládét éles késsel, vágjuk fel apróra. Egy tányérba tegyünk pár kanál barna cukrot a forgatáshoz.A mogyoróvajat keverjük habosra a puha vajjal, a barna cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, és az őrölt fahéjjal. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást is.A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a mogyoróvajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük be kb. 30 percre a hűtőbe a tésztát.A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd formázzunk diónyi nagyságú golyókat. Ezután forgassuk bele a barna cukorba, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.Amikor minden golyó elkészült, akkor egy villával nyomjuk, lapítsuk le egy kicsit mindegyiket.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt aranybarnára a kekszeket. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, mert melegen még nagyon omlósak, és szétesnek ha megmozdítjuk őket. A teljesen kihűlt kekszet rögtön tálalhatjuk, de ízlés szerint száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Ízlés szerint, egy szép díszcsomagolásban akár ajándékba is adhatjuk.