Palacsintatorta.

  • 2014.03.16.
  • 9

A palacsintát gondolom mindenki szereti, ezzel így vagyunk mi is. Lehet akár túrós, lekváros, kakaós...... zabpehellyel készült, vagy éppen a tésztába kevert mákkal, citrommal, reszelt almával sütött amerikai palacsinta. Jöhet bármelyik, csak sok legyen belőle. Tehát a hétvégére mindenképpen palacsintát terveztem be, amikor is eszembe jutott, hogy nemrégiben Jamei Oliver egy egyszerű, ám igen mutatós palacsintatortát készített gyerekek társaságában. Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem, hogy követem a példáját, és tejszínhabos-mogyorókrémes palacsintatortát varázsolok a hétvégi asztalra. Az egyszerű palacsintatésztából kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem, majd felváltva mascarponés mogyorókrémmel és keményre felvert tejszínhabbal rétegezve töltöttem meg. Végül pedig olvasztott csokoládéval csorgattam meg az elkészült tortát, melynek nagy sikere volt. Hozzávalók a palacsintához:
4 dl liszt4 dl tej4 db tojás (közepes)1-2 ek porcukor1 cs vaníliás cukor2 tk sütőporcsipet só olaj a sütéshezAz egész tojásokat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, és a tejjel. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd kézi habverővel keverjük simára. (egy sűrűbb palacsintatésztát fogunk kapni)A palacsintasütőt kenjük ki egy kevés olajjal, majd tegyünk bele egy nagyobb merőkanállal a tésztából. Ezután a palacsinták mindkét oldalát, kisebb lángon süssük szép pirosra.Töltelék hozzávalói:25 dkg mascarpone3-4 ek mogyorókrém2 ek porcukor1 cs vaníliás cukor2 dl habtejszín (v. hulala)10 dkg étcsokoládéA mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a mogyorókrémmel.A habtejszínt (v. hulalát) verjük fel kemény habbá.Helyezzük a tányérra egy palacsintát, majd ízlés szerint kenjük meg a mascarponés-mogyorókrémmel. Ezután helyezzünk rá a következő palacsintát, majd kenjük meg a felvert tejszínhabbal. Addig ismételjük, még az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül.
A maradék mogyorókrémet, keverjük össze egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét.A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd kevergetve hűtsük ki. Ezután ízlés szerint csorgassuk a torta tetejére.Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni)