Kókuszkrémes kekszszelet.

  • 2013.12.16.
  • 0

Beléptünk a karácsony előtti utolsó hétbe, amikor már elkezdhetjük megsütni a hosszabb ideig eltartható aprósüteményeket, és mézes tésztákat. (aprósütemény és mézes puszedli receptek itt megtalálhatóak) Most viszont egy sütés nélküli receptet hoztam, amely nemrégiben nagy sláger volt a blogokon, honlapokon. Mivel a kókuszos süteményeket nagyon szeretjük, így több receptet átolvasva, én is elkészítettem a saját ízlésem szerinti kókuszkrémes kekszszeletet. A karácsonyi sütemények között is megállja a helyét ez a sütés nélküli, egyszerűen összeállítható finomság. Nagy előnye még, hogy az ünnep előtt már néhány nappal összeállíthatjuk, így az ízek jobban összeérnek. Az elkészült süteményt hűvös helyen tároljuk, majd közvetlen tálalás előtt szeleteljük fel, így biztosan nem fognak kiszáradni a szeletek. Az elkészült és ízlés szerint rummal (v. rumaromával) ízesített kekszlapok, a főzött kókuszos krémmel, és a csokoládé-bevonattal olyan finomak, hogy egyszerűen abbahagyhatatlan.Hozzávalók a kekszes lapokhoz:50 dkg darált keksz (háztartási)5 ek kakaó (cukrozatlan)3 ek sárgabarcaklekvár1 rumaroma (v. rum)5 dkg margarin5-6 ek porcukor2 cs vaníliás cukor2-3 dl tejHozzávalók a kókuszos krémhez:
3 dl tej3 ek liszt1 cs vaníliás cukor5 ek porcukor5 dkg margarin15 dkg kókuszreszelékCsokoládémáz hozzávalói :
1 tábla jó minőségű keserű csokoládé3 ek étolajElőször a főzött krémet készítsük el, mert
mielőtt a kekszes tésztára kennénk teljesen ki kell hűteni.A lisztet keverjük egy kevés tejjel simára, csomómentesre, majd keverjük hozzá a maradék tejet is. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a kókuszreszelék felét, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a porcukrot, a margarint, és a maradék kókuszreszeléket, majd keverjük jó habosra. Ezután osszuk el kétfelé az elkészült krémet.Tegyük bele egy nagyobb tálba a darált kekszet, (így könnyebben tudunk bánni vele) majd keverjük hozzá a kakaóport, a porcukrot, és a vaníliás cukrot. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést és kanalazzuk bele a lekvárt, adjuk hozzá a puha margarint, a rumaromát, és a tej felét, majd kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben apránként adagoljuk hozzá még annyi tejet, hogy egy könnyen formázható, nyújtható masszát kapjunk.Ezután osszuk el a tésztát három egyenlő részre, és tegyük félre.Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik félretett kekszes tésztát, majd helyezzük bele a tepsibe. (én az első lapot lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki és a papírral együtt helyeztem bele a tepsibe)Ezután kenjük rá egyenletesen a fele kókuszkrémet. A második kekszes tésztát szintén nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd helyezzük rá a kókuszos krém tetejére. Ezután kenjük rá a maradék krémet, majd fedjük be a maradék, szintén kinyújtott tésztalappal.(tenyérrel óvatosan kicsit nyomkodjuk meg a tetejét)A csokoládét az olajjal együtt olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd öntsük rá a tészta tetejére. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek összeérjenek.Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd papírral együtt emeljük ki a tepsiből. Ezután éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel.Az ünnep előtt már jó néhány nappal elkészíthetjük ezt a süteményt, így az ízek még jobban összeérnek.(kinyújthatjuk a kekszes masszát porcukrozott felületen is, de akkor az alja nedves, ragadós lesz az elolvadt porcukortól!!!!!!)