Hétvégi receptajánló!!! Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel.

  • 2013.11.09.
  • 6

" A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át." (idézet innen)A hétvégi
receptajánló nem is szólhatna ma másról mint a liba-lakomáról. Vagyis egy finom sült libacomb és a hozzátartozó köret elkészítéséről.
A libacombokat már jó előre beszereztem, így csak azt kellett eldöntenem hogy miként készítsem el, és milyen körettel kínáljam. Szerettem volna idén egy kicsit a szokásoktól eltérően, változatosabban összeállítani az ebédet. Így a libacombokat egész éjszakára fűszeres libazsírban pácoltam, majd a sütés vége felé mézzel kentem le, hogy a bőre szép piros, és ropogós legyen. A köret sem a megszokott krumpli és párolt káposzta, hanem egy sajt-szuflé és mézes sütőtök volt. Összességében csakis annyit mondhatok, hogy nagyon finom ebéd kerekedett, mivel a ropogósra sült libacomb, a sajt-szuflé, és a mézes sütőtök remekül kiegészítették egymást.
Hozzávalók a libacombhoz:2 db libacomb2 dl libazsír(v. kacsazsír)sóőrölt borskakukkfűrozmaring3-4 szem borókabogyó
2 dl
fehér bor1 ek méz A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg, és töröljük szárazra. Ezután alaposan dörzsöljük be sóval. A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjük hozzá ízlés szerint őrölt borsot, kakukkfüvet, rozmaringot, és egy kevés sót.Ezután a pácba forgassuk bele a besózott libacombokat, majd fedjük le a tálat és pár órára (akár egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt combokat, majd öntsük alá a bort,
a pácolásnál visszamaradt fűszeres zsírt, és az összenyomott borókabogyót. (a borókabogyót a kés lapjával kicsit nyomjuk össze) Ezután fedjük le fóliával a tepsi tetejét.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Amikor már kellően megpárolódott vegyük le a fóliát, kenjük le a combokat mézzel, majd helyezzük vissza a sütőbe. Vegyük a hőfokot magasabbra, majd süssük szép pirosra, ropogósra.Hozzávalók 4 db
sajt szufléhoz:25 dkg mascarpone2 ek tejföl10 dkg reszelt sajt (pl. edami...)1 ek liszt 2 db tojássóőrölt fehér borsszerecsendióvaj és zsemlemorzsa a forma kenéséhezA nagyobb méretű szuflé formákat vastagon kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután helyezzük rá egy tepsire az előkészített formákat.A mascarponét keverjük simára a tejföllel, a tojások sárgájával, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, és egy csipet szerecsendióval. Ezután keverjük hozzá a reszelt sajtot és a lisztet.A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sajtos masszához.Az előkészített formákat háromnegyedig töltsük meg a masszával, majd
két ujjunkkal töröljük körbe a forma peremét. (így szép magasra feljön majd a szuflé)Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)A sütőből kivéve rögtön tálaljuk. (én próbaképpen a kikapcsolt, meleg sütőben hagytam, és kb. 15 percig még szép magas maradt a szuflé, csak utána kezdett el összeesni)
Mézes sütőtök hozzávalói: