Hétvégi receptajánló!!! Bundás karfiol sült krumplival.

  • 2013.11.16.
  • 5

A hétvégére egy karfiolos receptet hoztam, melyet a "Családi ízutazás...." című szakácskönyvben találtam. Első látásra megtetszett ez a különlegesen elkészített karfiol, és mivel most igen kedvező áron meglehet vásárol, így nem is halogattam az elkészítését. Először azért kicsit aggódtam, hogy a fasírthús, és a bacon vajon sütés közben nem válik-e majd le a karfiolról, de szerencsére alaposan odatapasztottam, így gyönyörűen egyben maradt.
Az előzőleg félpuhára főzött karfiolt beborítottam a fasírthússal, majd a szeletelt baconnel, ezután mellétettem a vékonyra felszeletelt, fűszerezett krumplit, majd lefedve először puhára pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. Mivel az eredeti receptben a karfiol mellett sült a krumpli, ezért én szintén ott sütöttem meg. Így a bundás karfiol és a sült krumpli egyszerre készült el. Tálalás előtt a karfiolt kicsit hagytam hűlni, majd éles késsel úgy szeleteltem fel mint a tortát. Nekünk nagyon ízlett, és nem csak mutatós volt így a karfiol, hanem nagyon finom is.
Hozzávalók:1 kisebb karfiolsó2 db Maggi erőleveskockaFasírt hozzávalói:50 dkg darált hús1 szelet szikkadt kenyér1 db tojás1 db vöröshagyma3-4 gerezd fokhagymasóőrölt borsszerecsendió20 dkg bacon a külső réteg beborításához.Köret hozzávalói.50 dkg krumplisókakukkfű Az egész karfiolt a leveskockával és sóval ízesített vízben főzzük félpuhára. Ezután óvatosan emeljük ki a vízből, majd alaposan csepegtessük le, és tegyük félre, hogy kihűljön.A szikkadt kenyeret áztassuk be tejbe, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan nyomkodjuk ki. A darált húst tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Ezután alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és jól dolgozzuk össze a masszát.Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük el rajta kör alakban a felszeletelt bacont. Ezután helyezzük a bacon közepére a kihűlt, egész karfiolt, majd lapogassuk rá a fasírtot úgy, hogy mindenhol befedje. Ezután borítsuk be a kimaradt baconnel.A krumplit vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Ezután helyezzük a tepsiben lévő becsomagolt karfiol köré, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál olajjal, majd alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 45-50 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük szép pirosra. (lehet a karfiol enged egy kevéske levet ezt kanállal szedjük ki sütés előtt) A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt felszeletelnénk.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a bundás karfiolt, majd a sült krumplival kínáljuk.