Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös kacsa zúzapörkölt tarhonyával.

  • 2013.10.05.
  • 6

Hétvégére egy tejfölös pörkölt receptet hoztam, melyet most kacsa zúzából készítettem el. A napokban a kedvenc hentesemnél jártam, és megláttam a kacsa zúzát. Már nem is emlékszem rá mikor is ettem utoljára, így aztán
vettem belőle egy pörköltre valót. A kacsa zúza sokkal finomabb mint a többi szárnyas zúzája. Igaz főzés közben ez is lényegesen összezsugorodik, viszont sokkal előbb megpuhul, és szaftosabb marad. A kissé csípős, fűszeres, tejfölös lében puhára főzve pedig nagyon finom. Ízlés szerinti körettel, pl. tarhonyával, tésztával, nokedlivel, főtt krumplival.... tálalhatjuk. Én most tarhonyát készítettem, (igaz nem házi, de mi ezt is szeretjük) és azzal kínáltam.Hozzávalók:50 dkg kacsa zúza1 db vöröshagyma1 db paradicsom1 db paprika2 dl tejfölpirospaprikaErős Pista (paprikakrém)szerecsendiómajorannakakukkfűsó2-3 ek olaj1,5-2 dl víz A zúzát alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb darabokra vágtam)A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kezd összeesni, adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és a paprikát, majd pár percig pároljuk tovább.Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zúzát és keverjük alaposan össze. Közben ízlés szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a csípős paprikakrémet, majd ízlés szerint fűszerezzük.Pároljuk tovább még pár percig, hogy a zúza kissé összeessen és levet engedjen. Ekkor keverjük hozzá a tejfölt, majd öntsük fel a vízzel. Ezután forraljuk ki, majd alacsony hőfokon, csak egy kicsi rést hagyva fedjük le, és főzzük puhára. (főzés közben többször keverjük meg, és ha szükséges pótoljuk a vizet, és a fűszereket)Ameddig a zúza készre fől, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én tarhonyát készítettem, de tésztával, nokedlivel, vagy éppen főtt krumplival is tálalhatjuk.Az elkészült zúzapörköltet ízlés szerinti körettel, és savanyúsággal kínáljuk.