Aszalt szilvakrémes torta.

  • 2013.10.06.
  • 2

A hétvége nem múlhat el sütemény nélkül, (na nem mintha hét közben nem ennék elég édességet) így aztán egy finom, habos tortát sütöttem. A tésztája egy piskóta, melybe került némi vörösborban áztatott aszalt szilva, és kakaó is. (amennyiben nem szeretnénk a szilvát borban áztatni, akkor használjunk helyette vizet) A sárga és a barna masszát kicsit összekevertem, így szép márványos lett a tészta. A két tortalap közé pedig egy aszalt szilvás, habos krém került. Végül a tetejét olvasztott étcsokoládéval vontam be, így ellensúlyozva a torta édességét. Aszalt szilva helyett ízlés szerint készíthetjük pl. aszalt sárgabarackkal, vagy éppen aszalt vörös áfonyával is.
Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:4 db tojás5 ek liszt5 ek porcukor1 ek forró víz1/2 cs sütőpor1 ek kakaó 6 dkg aszalt szilvavörösbor A szilvát vágjuk fel apró darabokra, majd öntsük fel annyi langyos vörösborral, hogy ellepje. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd öntsük egy szűrűbe és alaposan csepegtessük le mielőtt a tésztába kerülne.A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, és adjuk hozzá a porcukrot. Ezután robotgéppel keverjük
habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a forró vizet, és még keverjük 1-2 percig.
Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt) akkor szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze. Keverés közben adjuk hozzá a lecsepegtetett aszalt szilvát is.Ezután a massza 2/3 részét kanalazzuk bele a tortaformába A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, és kanalazzuk rá a formában lévő tésztára. Ezután egy kanál nyelével keverjük kicsit össze, hogy márványos legyen.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük 25-30 percig úgy, mint a piskótát.(én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)Amikor megsült a tészta hagyjuk egy rövid ideig a nyitott ajtajú, meleg sütőben, majd vegyük ki a sütőből és rácsra helyezve hűtsük ki egészen.Szilvakrém hozzávalói:5 dkg aszalt szilva2-3 ek porcukor1 cs vaníliás cukorőrölt fahéj 1-2 ek vörösbor4 dl Hulala (v. habtejszín)Tetejére 12,5 dkg étcsokoládé gőzfürdő felett felolvasztva. A vörösborba áztatott aszalt szilvát szedjük ki a borból, majd pépesítsük. Ezután keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és 1-2 evőkanál borral, hogy egy lekvár állagú masszát kapjunk.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a pépesített szilvával.A kihűlt tésztát vágjuk kétfelé, majd az egyik lapot tegyük vissza a formába. Ezután kanalazzuk rá a szilvakrémet, majd egyenletesen simítsuk el. Végül tegyük rá a másik tortalapot és tenyérrel kicsit lapogassuk le.
Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen és az ízek összeérjenek.A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük ki a hűtőből a tortát, majd csorgassuk a tetejére az olvasztott csokoládét.Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.