Őszibarack krémleves barackdarabokkal.

  • 2013.09.13.
  • 5

Az idei utolsó pár szem saját termésű őszibarackból egy finom krémleves készült ebédre. Igaz szépen süt a nap, de ereje már nem nagyon van, így most nem lehűtve kanalaztuk a levest, hanem csak langyosra hűlve. Így is nagyon finom volt a jó érett, és illatos
őszibaracknak köszönhetően. Főzni nem is nagyon kellett, inkább csak kiforralni a leturmixolt, ízesített őszibarackot a tejszínnel, és az édes fehérborral. Ezután beletenni a felkockázott barackdarabokat és lefedve állni hagyni, hogy az ízek kellően összeérjenek, és a tálaláshoz éppen csak langyos legyen a leves. Mivel a nyári
nagy melegben is többször elkészítettem ezt a levest, akkor természetesen jól lehűtve tálaltam.
Hozzávalók:
10 db jó érett őszibarackméz (v. ízlés szerint cukor)2 cs vaníliás cukorőrölt fahéjreszelt narancshéj (el is hagyható)2 dl tej0,5 l víz1 dl tejszín1 dl édes fehérbor 5-6 db őszibarack húsát turmixoljuk össze, majd öntsük hozzá a tejet és a vizet. Ezután ízlés szerint ízesítsük mézzel (v. cukorral), adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat (ez el is hagyható) és az őrölt fahajat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük fel a tűzre és forraljuk ki.Amikor már forr, keverjük hozzá a tejszínt, és az édes fehérbort, majd szintén forraljuk fel. Kevergetve főzzük 2-3 percig majd vegyük le a tűzről.A megmaradt őszibarackoknak húzzuk le a héját, magozzuk ki, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután tegyük bele a forró levesbe, és óvatosan keverjük össze. Végül fedjük le az edény tetejét, és így hagyjuk a levest langyosra hűlni. (ezalatt az idő alatt az ízek is kellően összeérnek)Nyári nagy melegben természetesen tálalás előtt hűtőszekrényben hűtsük le a levest ízlés szerint és úgy kínáljuk.