Körtekrémleves.

  • 2013.09.27.
  • 2

Ameddig a nyáron készült gyümölcsleveseket jól lehűtve szeretjük, addig az őszi gyümölcsleveseket inkább langyosra hűtve kanalazzuk el szívesen. Kihasználva hogy éppen most érik a körte, így szinte minden nap készítek valami körtés finomságot. Most pl. a körtelevesre esett a választásom. A jó érett körtéket mézzel ízesítettem, majd fűszerekkel puhára főztem. Ezután botmixerrel pépesítettem, végül tejszínnel simára kevert pudingporral besűrítettem, melytől krémesen selymes lett a leves. Tálalás előtt langyosra hűtöttem, majd pörkölt mogyoróval megszórva kínáltam. Az egész művelet nem tartott fél óránál tovább, így akár egy hirtelen ötlettől vezérelve is hozzáláthatunk elkészíteni ezt a finom krémlevest.Hozzávalók:4 db körte3-4 ek méz2 cs vaníliás cukor1/2 cs vaníliás pudingpor 1 citrom leve és reszelt héja1 mk gyömbér1 tk fahéj3-4 db szegfűszeg1,5-2 dl tejszínvízA körtéket hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel, majd csepegtessek meg a citromlével. (én kisebb kockákra vágtam fel)A mézet kezdjük el megkaramellizálni, majd adjuk
hozzá a feldarabolt körte felét. Keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, reszeljük hozzá a citrom héjat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Főzzük 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre és újra forraljuk fel.A pudingport (v. étkezési keményítőt) keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután tegyük bele a maradék feldarabolt körtét, és főzzük pár percig, majd zárjuk el a gázt, és lefedve hagyjuk langyosra hűlni a levest.Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy pörkölt mandulával és úgy kínáljuk. (én a Lidl-ben kapható pörkölt mogyoróval szórtam meg tálalás előtt)