Áfonyás pitetorta.

  • 2013.09.01.
  • 2

Rövid időre szabadságoltam magam, így aztán a tengerparti láblógatás, és pihenés mellett kicsit háttérbe szorult a blog. Már a múlt hétvégi receptajánlóban is csak egy gyors receptre futotta, most pedig bevallom teljesen el is feledkeztem róla. (igaz főzni már jó ideje nem főztem) Most ezzel a finom áfonyás tortával szeretném pótolni a hiányosságaimat, igaz ez is még az elutazás előtt készült. A jól bevált pitetészta receptemet vettem megint elő és sütöttem meg, majd citromos mascarponekrémmel töltöttem meg. Végül pedig rákanalaztam a barna cukorral, és vaníliás cukorral összekevert, majd a mikróban néhány perc alatt összemelegített áfonyát. A végeredmény pedig egy abbahagyhatatlan, és megunhatatlan omlós tésztájú, nagyon finom krémes torta a mennyei áfonyával.
Tészta hozzávalói:20 dkg liszt (Nagyi titka Süteményliszt)15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)5 dkg porcukor1 db tojás1/2 cs sütőporcsipet só1-2 ek hideg víz A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, (v. sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást,
egy evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt.
Helyezzük be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki és távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt.
Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőben, és 10-15 perc alatt süssük készre.A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.Töltelék hozzávalói:25 dkg mascarpone2 cs vaníliás cukorporcukor ízlés szerint1 citrom leve és reszelt héja2 dl Hulala (v. habtejszín)25 dkg
áfonya2 ek barna cukor1 cs vaníliás cukorAz áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze.(én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze) Ezután hűtsük ki teljesen.A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával.A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet.Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.