Hétvégi receptajánló!!! Kólás-ragacsos sült oldalas krumplipürével és mentás cukkinisalátával.

  • 2013.07.20.
  • 1

Hétvége lévén most egy olyan sült oldalas receptet hoztam, melyet megsüthetünk grillen, de ennek hiányában bent a sütőben is elkészíthetjük. Lehet első olvasatra kicsit furcsának tűnik hogy kólában van előfőzve a hús, de ez senkit ne riasszon el. Először én is kétkedve olvastam a hozzávalóknál a kólát, de gondoltam teszek egy próbát lesz amilyen lesz. Mondhatom nagyon finom puha-omlósra főtt az oldalas, és a kólától kapott még egy külön ízt, melyet a pácoláshoz használt szósz csakis fokozni tudott. Az előfőzött, és bepácolt oldalast akár le is fagyaszthatjuk, majd grillezés, vagy sütőben való sütés előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Köretként kínálhatunk hozzá krumplipürét, de egy szelet ropogós kenyérrel, és ízlés szerinti salátákkal kitűnő ebédet tudunk feltálalnunk.Hozzávalók:1,5 kg oldalas 7 dl Coca colavízRagacsos szósz hozzávalói:4 ek ketchup4 ek barna cukor2 ek szójaszósz2 ek worchester szósz1 ek chilliszósz1 tk Piros Arany
Az oldalast daraboljuk fel, majd sózzuk be. Ezután helyezzük egy tepsibe egymásmellé, majd öntsük fel a kólával, és annyi vízzel, hogy ellepje. Végül a tepsi tetejét fedjük le fóliával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 2-3 óra alatt pároljuk puhára a húst, de vigyázzunk nehogy túlfőjön, és szétessen.Amikor a hús puhára főtt, vegyük ki a léből, és alaposan csepegtessük le. A visszamaradt levet öntsük ki, már nem lesz rá szükség.Ameddig a hús párolódik, készítsük el a ragacsos szószt.A ragacsos szósz hozzávalóit tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután vegyük kisebbre a hőfokot, és kevergetve főzzük pár percig.Ezután az alaposan lecsepegtetett oldalast tegyük vissza a tepsibe, majd öntsük rá a szószt. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol befedje a húsdarabokat, majd szórjuk meg ízlés szerint szezámaggal.Hagyjuk legalább egy óra hosszáig állni, hogy sütés előtt az ízek jól átjárják a húst.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 perc alatt készre. (sütés közben legalább egyszer fordítsuk át a húst, hogy mindkét oldala szépen megsüljön)Tálaláskor ízlés szerinti köretet és salátát kínálhatunk hozzá. Én
krumplipürével és mentás cukkinisalátával kínáltam.