Hétvégi receptajánló!!! Spárgás-tejszínes lazac.

  • 2013.06.01.
  • 9

Erre a hétvégére egy lazaccal és spárgával készült egyszerű, ám nagyon finom receptet szeretnék megosztani. Én zöld spárgával készítettem, mert annak az íze sokkal lágyabb, és a fehér spárgával ellentétben soha nem fás. Mivel igen kedveljük a lazacot, így én ezt a finom halat választottam, de ízlés szerint bármilyen (persze csakis szálkamentes) halat választhatunk az elkészítéséhez. A spárga és a lazac együtt a tejszínes-boros szószban valami isteni finom lett. Tálaláskor mivel időm kevés volt, így rizst kínáltam mellé, de szerintem saját készítésű házi metélttésztával lett volna az igazi.Hozzávalók:50 dkg lazac1 cs spárga2 dl fehérbor2 dl tejszín2 db tojássárgájasóőrölt fehér borscitromlé 2 ek olívaolajA lazacot vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sózzuk meg, és csepegtessük meg citromlével. A spárgát daraboljuk fel.Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felkockázott lazacot, és 5-6 perc alatt pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a feldarabolt spárgát, majd pirítsuk 1-2 percig. Ezután öntsük fel a borral, majd ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. Félig lefedve, mérsékelt hőfokon, főzzük roppanósra.A tejszínt keverjük simára a tojássárgákkal. Amikor a spárga már roppanósra főtt, adjuk hozzá az elősütött lazackockákat, majd öntsük hozzá a tejszínes-tojássárgás keveréket, és óvatosan keverjük össze.
Ezután kisebb lángon, addig főzzük még kissé besűrűsödik. (figyeljünk hogy ne forrjon, és csak rázogassuk, ne keverjük, mert különben szétesik a lazac)Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá. Én rizzsel tálaltam, de pl. a házi metélttészta is nagyon jól illik hozzá.