Kovászos kifli
- 2017.01.15.
- 6
30 dkg finomliszt20 dkg rétesliszt1 tk. cukor2 tk. só1 dl tej2 dl víz4 dkg puha vaj1 ek. búzakovász por1,5 dkg friss élesztőDagasztógép táljába szitáltam a liszteket, elvegyítettem a sóval és a cukorral. Hozzáadtam a tejet (lehet helyette is víz) és a vizet, a puha vajat, a rozskovászt és a tetejére morzsoltam az élesztőt. Alacsony fokozaton 4-5 percig, majd magasabb fokozaton 8-10 percig dagasztottam a tésztát. Amikor a tészta szép sima és fényes lett, elvált a kelesztőtál oldalától a gépet leállítottam és a tésztát egy fedeles kelesztőtálba tettem. 45 percig hagytam kelni.Finoman beliszteztem a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítottam. 8 egyenlő részre osztottam. Minden darabot gömbölyítettem, azaz kis cipókat formáztam belőlük. Letakartam egy fóliával és 10-15 percig pihenni hagytam.A megformázott kifliket szilikonos tepsire sorakoztattam. Lekentem őket sós vízzel. A sütő aljába egy vízzel teli edényt tettem.Amíg a kiflik keltek a sütőt előmelegítettem 200 fokra.A tepsit a forró sütőbe toltam, és a kifliket 25 perc alatt pirosra sütöttem. Eredeti recept: http://www.limarapeksege.hu/
A szerzőről
Giuditta nyami-nyami