Áfonyás pite

  • 2016.09.20.
  • 5

Hozzávalók:a piskótához:18 dkg cukor18 dkg liszt4 tojás8 kanál víz1 mokkáskanálnyi sütőpora citromos áfonya mártáshoz:1,5 csésze friss vagy fagyasztott áfonya (meggyből is isteni!)1 nagy citrom reszelt héja és leve (1 teáskanál héj, és 1 evőkanál citromlé)negyed csésze cukor2 teáskanál kukoricakeményítőfél teáskanál vanília-kivonata tetejére:25 dkg krémes túró2 evőkanál citromlé és 1 citrom héja reszelve200 tejszín, amit könnyű felverni (ha tejszínből készül, ízlés szerint kevés cukrot adjunk hozzá)A tojásokat ketté választjuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban a sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, majd a habhoz adjuk. Belekanalazzuk a vizet, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet egyneművé keverjük, és egy közepes méretű, hosszúkás szilikonlapos tepsibe tesszük. Az előmelegített ütőben szép aranybarnára sütjük (tűpróba!) Ha szép aranybarna, már kész is van, tűpróbával nem árt ellenőrizni.Időközben előkészítjük a citromos áfonya mártást. Egy közepes fazékba tesszük az áfonyát, a citromlét, a cukrot, a kukoricakeményítőt. Összekeverjük, majd közepes lángon főzni kezdjük. Addig főzzük, amíg a keverék buborékozni nem kezd és besűrűsödik (kb. 12 perc fagyasztott, 6 perc friss áfonyából). Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vanília kivonatot.Ha a piskótánk megsült, a sütőből kivesszük, és 5 percig hűlni hagyjuk. Ezután a fakanál végével lyukakat szúrunk a piskótába – mélyen, de nem egészen az aljáig. Majd rögtön a tetejére öntjük az áfonyás öntetet. Egyenletesen elsimítjuk a tetején, hogy a lyukakba le tudjon csurogni.A túrót óvatosan beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabba.Az áfonyás piskóta tetejére halmozzuk, majd a hűtőbe tesszük legalább 1 órára a tálalás előtt. egy kevés áfonyás mártással díszíthetjük.