Húsvéti gasztroblogger kampány receptjei: Bejgli

  • 2016.03.23.
  • 9

Kihívást éreztem, hogy induljak a Hegyvidék Bevásárlóközpont Húsvéti gasztroblogger kampányában. Elmentem körülnéztem, bevásároltam, és megelégedve indultam haza főzni, sütni. Alig vártam, hogy kipróbálhassam az ott vásárolt alapanyagokból az étel készítést. Az első recept természetesen a karácsony és húsvét elengedhetetlen, hagyományos süteménye a bejgli.Bejgli húsvétra1.35 kg liszt, 37 dkg margarin, 15 dkg kókuszzsír, 15 dkg porcukor, 2 csomag száraz élesztő, 4 db tojássárgája, 2 dl hideg tejszín, 4 dl hideg víz, +2 tojás a lekenéshezTöltelék 9 db bejglihez:Mákos töltelék: 3 db rúd hozzávalói 300 g darált mák,
15 dkg kristálycukor 0,5 l víz, mazsola, fahéj, szegfűszeg,
2 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve, 1 narancs és citrom héja,
Gyömbéres- kardamomos mákos 1 db rúd: 1 kávéskanál friss gyömbér és őrölt kardamom, az egyik mákos rúdba szánt töltelékbeMandulás töltelék 3 db rúd hozzávalói: 300 g darált mandula,
10 dkg kristálycukor, 0,4 l víz,
fél üveg mogyorókrém, 2 alma héjastul nagy lyukú reszelőn reszelve,
100 g keserű csokoládéMascarponés - narancsos - kókuszos 3 db rúd hozzávalói: 2 narancs, 1 csomag kókuszreszelék, 1 citrom héja, 60 dkg mascarpone, 15 dkg cukor. A mascarponét összekeverjük a cukorral és beletesszük a narancs, és citromhéját, kókuszreszeléket, és narancs darabokat.
A mákos és mandulás töltelék elkészítése:A vizet a cukorral és a fahéjjal szegfűszeggel jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókra. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni, rögtön dolgozhatunk a tésztával.A kinyújtott tésztát megkenjük mogyorókrémmel és erre tesszük a mandulás tölteléket és keserű csoki darabokat. A receptből 9 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 9 db 27 dkg tésztának kell kijönnie .A tölteléknek ugyanannyi dkg inak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-s tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.Délután mikor elkészül, a bejgli akkor le kell kenni
felvert tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével, ettől lesz márványos a teteje.Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.
Ha töltelék és a tészta pont azonos mennyiségű akkor lesz egy kis tészta csík is, de a töltelék is elég sok lesz benne. Mindkét tábor elégedett lesz az is aki tésztásan, az is aki csupa töltelékkel szereti.A kiváló minőségű gyümölcsöket, narancsot, almát, a Primagoránál vásároltam.

Címkék

Sütik Bejgli