Citrom, citrom...

  • 2016.03.07.
  • 3

Hozzájutottam nagyobb adag citromhoz és ki kellet találnom mit kezdjek vele, ezek sikerültek, egyik jobb mint a másik!Citromkrém2 tojás10 dkg cukor3 citrom leve és héja5 dkg vaj1 teáskanál keményítőA citromokat, ha nem bio-citrom, akkor először szódabikarbónás vízben áztassuk fél órát majd jól mossuk le.A citromok héját lereszeljük, a citromok levét kifacsarjuk, leszűrjük.A keményítőt, a cukrot és a reszelt citrom héját elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, citromlevét, majd a vízfürdő felett folyamatos keverés közben melegítjük. Addig melegítjük, míg kezd besűrűsödni, ekkor a kockákra vágott hideg vajat is hozzáadjuk, addig keverjük, míg el nem olvad a vaj és sűrű fényes krémet nem kapunk. (kb. 2 perc) Ekkor levesszük a vízfürdőről és üvegbe töltjük vagy akár előre kisütött sütire kanalazzuk. Vajkrémes, vagy túrós kenyérrel is nagyon finom.Citromos kuglóf3 citromból nyert citromlé2 citromból nyert citromhéj150 g vaj (olvasztott)100 g cukor180 g finomliszt1 tk sütőpor3 db tojásA tojásokat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel addig keverjük, míg világos és sűrű nem lesz.Hozzáadjuk a kihűlt olvasztott vajat, majd a citromlevet. Tovább keverjükA lisztbe elkeverjük a sütőport, és a tojásos masszához adjuk. Alaposan összedolgozzuk.Tetszőleges sütőformát kivajazunk, lisztezünk. Belesimítjuk a citromos tésztát és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Tűpróbáig sütjük. (Én egy kuglófformában készítettem, amiben kb. 8-10 centi magasan állt a tészta. Ennek a sütéséhez 40 perc kellett. Értelemszerűen, ha vékonyabbra sütjük, rövidül a sütési idő.)Citromos süti4 tojás1 teáskanál vanília kivonat50 g olvasztott vaj115 g liszt2 dl bögre tej2 citrom leve és héjaElőször is válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjéből verjünk kemény habot. Ezután a tojássárgákat keverjük simára a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, a vanília kivonatot és keverjük tovább habverővel. Folyamatos keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd a citromlevet és a végül a tejet. Keverjük simára és egy eléggé híg tésztát fogunk kapni. A legvégén keverjük hozzá a tojáshabot. Előfordulhat, hogy marad a tészta tetején egy kis tojáshab és nem sikerül teljesen belekeverni, ez azonban nem gond.Végül öntsük a tésztát szilikonnal kibélelt tepsibe.180 fokon kb. 30 percig süssük, amíg a teteje aranysárga nem lesz és a sütemény tapintásra kemény.Citromos muffin2 banán4 tojás1 citromhéja és kevés levegyümölcsdarabok (fagyasztott málna, eper, alma, ananász stb)A banánt és a tojásokat összekeverjük, belereszeljük a citromhéját és ízesítjük kevés citromlével, de legyen túl savanyú, mert nincs benne cukor.Muffin formába töltjük és bele dobáljuk a gyümölcsöket, most én málnát raktam bele.Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.