Cserépedényben főzés és kürtöskalács sütés

  • 2014.09.03.
  • 0

A cserépedényemet Erdélyben kaptam a névnapomra.Ez az első főzési kísérlet, nagyon gazdag laktató egytálétel készült benne, csak kicsit hosszú ideig tartott míg minden megfőtt benne.Babos csülkös egytálétel1 közepes méretű csülök, 2-3 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csomag nagyszemű bab, 3-4 db sárgarépa, só, bors, pirospaprika, babérlevél, tárkony.Mindent belepakoltam a cserépedénybe és felöntöttem annyi vízzel hogy ellepje. A tűz mellé állítottuk úgy hogy csak az egyik oldalát érte a tűz. Kürtőskalács50 dkg finomliszt, 3 ek. cukor, 1 tojás, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vajKenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet és 30 percig hagytam pihenni a tésztát. Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a sütőrudat.A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam. Feltekertem őket a sütőrúdra, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük. Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések. Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákat és megforgattam a cukorban.
Amikor szép barnára karamellizálódott mindenhol a cukor, akkor készen is van, újra meg lehet forgatni cukorba, de aki csak úgy szereti, nem muszáj. Esetleg darált dióban, vagy kókuszreszelékben is meg lehet forgatni sütés után, kinek hogy ízlik.Kürtös kalács eredeti recept