Sós karamellás, csokoládé mousse tartelette

  • 2015.01.10.
  • 2

Nagyon szeretem azokat a sütiket, ahol kívül van egy roppanós réteg, belül pedig csupa finom krém található. Nos ez pont ilyen, kívül egy finoman roppanó linzer tészta, belül kétféle krém találkozik.Nagy sikere volt a családban.A recept a Kifőztük januári számában jelent meg, amely továbbra is ingyen
letölthető innen. Sós karamellás, csokoládé mousse tartelette Hozzávalók (33*11cm-es formához, vagy 3 db 12 cm-es kerek formához) a tésztához:15 dkg liszt10 dkg vaj5 dkg porcukoregy csipet só1 tojássárgája sós karamell krémhez:5 dkg cukor 1 dl tejszín 5 dkg vaj csipet só (Maldon) a csokoládé moussehoz:5 dkg pillecukor3 dkg vaj10 dkg étcsokoládé0,3 dl tej1 dl habtejszín (30%) tetejére:1 evőkanál kakaópor karamell díszElkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, kilisztezett formát kibéleljük vele, a szélekről a felesleget levágjuk, és a forma alját villával megszurkáljuk. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú téglalapot vágunk, és a tésztára tesszük. Szárazbabot öntünk rá, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet. A cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, levesszük a tűzről, hozzáöntjük óvatosan a tejszínt, mert kifuthat, majd a vajat és a sót. Jól elkeverjük és hagyjuk kihűlni. A csokoládé moussehoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet és nagyon pici lángon melegítjük, addig keverjük, amíg minden fel nem olvad, kihűtjük. A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokoládé krémhez forgatjuk. A tésztára öntjük a karamell krémet, arra a csokoládé mousse kerül. Tetejét kakaóporral szórjuk meg. Egy kanál cukorból karamellt készítünk és egy fakanál nyelére csurgatjuk , hagyjuk kihűlni és lehúzzuk róla. Ezzel díszíthetjük a süteményt.