Szőlős- mandulás tartelette

  • 2014.10.30.
  • 3

Omlós, kissé roppanós külső tészta, belül gyümölcsös krémes töltelék, kell ennél több egy finom.süteményhez? Szerintem nem.A recept a Kifőztük októberi számában jelent meg, amely továbbra is letölthető innen.Szőlős- mandulás tartelette Hozzávalók (4 db 12 cm átmérőjű formához) a tésztához: 20 dkg liszt15 dkg vaj7 dkg porcukoregy csipet só1 tojássárgája1 rúd vanília kikapart magjai a krémhez: 3 tojás 10 dkg cukor 3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj 5 dkg darált mandula fél citrom leve és lereszelt héja 30 dkg szőlő, vagy szilva Elkészítés: a tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, lisztezett formákat kibéleljük vele, a felesleget levágjuk, majd mindegyik tésztakosár alját megszurkáljuk villával. Sütőpapírból a forma méretével egyező nagyságú korongokat vágunk, és a tésztákra tesszük. Szárazbabot öntünk rájuk, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük, és a formákban hagyjuk a tésztakosarakat. Közben elkészítjük a krémet. A tojásokat habosra verjük a cukorral és a vajjal, majd hozzákeverjük a mandulát, a citrom levét és a lereszelt héját. A formákba elosztjuk a krémet, majd szőlőszemeket szórunk rá, vagy szeletelt szilvával kirakjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 percig sütjük. Kivéve, a formákban hagyjuk kihűlni, úgy könnyebben kijönnek a tésztakosarak.