Vaníliás keksz csokoládéval és kesudió grillázzsal

  • 2014.02.13.
  • 3

Köztudott róla, hogy nagy keksz-fun vagyok, ezért most is egy ilyen receptet hozok. Amikor megláttam Makkakonyhánál ezt a baglyos kekszmintázóval készült kekszet, annyira megtetszett, hogy írtam Juditnak, aki készségesen segített hol tudok venni. Igaz ott éppen nem volt, de kicsit körülnéztem az interneten és mégis csak rátaláltam. Hamarosan meg is érkezett, én pedig elkészítettem ezt a kekszet, amelynek receptje a Kifőztük februári számában jelent meg, amely továbbra is ingyenesen letölthető innen.Vaníliás keksz csokoládéval és kesudió grillázzsal Hozzávalók (18 db, 8 cm átmérőjű kekszhez) a tésztához:30 dkg liszt 20 dkg vaj 10 dkg porcukor 1 tojássárgája pár csepp vanília kivonat a kesudió grillázshoz:10 dkg natúr kesudió 8 dkg cukor a díszítéshez:5 dkg 70 %-os étcsokoládé Elkészítés: először a kasudió grillázst készítjük el. A cukrot borostyán színűre karamellizáljuk, a kesudiót beletesszük, gyors mozdulattal átkeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Amikor kihűlt, kisebb darabokra törjük, késes aprítóban apróra vágjuk. A tésztához valókat gyors mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk és fóliába csomagolva legalább 2 óra hosszára hűtőbe tesszük. A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, 10 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tepsiben nyomjuk bele a mintát a kekszbe, előmelegített sütőben 170 fokon kb. 8-10 percig sütjük, rácson hagyjuk kihűlni. A csokoládé felét megolvasztjuk vízgőz fölött kb. 45 fokra, a maradék csokoládét beletördeljük, és addig keverjük, amíg el nem éri a 32-33 fokot. Ekkor a kekszek szélét gurigázó mozdulattal megmártjuk a csokoládéban, majd ugyanígy a kesudió grillázsban. Sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni rajta a csokoládét. Tipp: bármilyen magból (dió, mandula, sós mogyoró, pisztácia) készíthetünk grillázst és abba mártjuk a kekszeket.