Citromkrémes birsalma

  • 2013.11.01.
  • 1

Amikor vágyom egy kis édességre és nincs kedvem sütni akkor jönnek a pohárkrémek. (Furcsa szó, de jobbat nem tudok rá :-)) Viszonylag gyorsan elkészíthető és nagyon finom ízeket lehet összehozni egy-egy ilyen kis pohárban. Ebből nem is eszünk annyit, mint ha egy tepsi süteményt sütnék, mert ebből két pohár készül csak. Szóval minden szempontból előnyös :-) Házi citromos pudingot készítettem hozzá. Régebben (fiatal koromban:-)) én is leemeltem a boltok polcairól a pudingos tasakot. Ma már magam készítem, pár perccel tart csak tovább, mint a zacskós, de az általam készítettben legalább tudom mi van. Próbáljátok meg Ti is a házi pudingot nem fogjátok megbánni.A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában, amely továbbra is ingyen letölthető innen. Citromkrémes birsalma Hozzávalók: (2 személyre) a birsalma püréhez: 50 dkg birsalma 5 dkg cukor őrölt fahéj őrölt szegfűszeg a citromkrémhez: 4 tojás sárgája 10 dkg cukor 2 evőkanál liszt 5 dl tej 1 közepes méretű bio citrom héja és leve
tetejére:1 dl habtejszín (30%) a poharak
aljába:2 db vaníliás keksz Elkészítés: a birsalma közepét kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni. A citromkrémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzátesszük és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és lassú tűznél, állandó keverés mellet besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük. A tejszínt jó keményre felverjük, csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük. Összeállítás: a poharak aljába belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, annak a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal, vagy pisztáciával, dióval.