Cseresznyés mascarponés pisztáciás galette

  • 2013.07.30.
  • 7

Az idén rengeteg cseresznye termett a kertben és nem volt kukacos és én imádom a fáról enni a
gyümölcsöt. Én addig eszem meg a cseresznyét, amíg az első kukacot meglátom, onnét egy darabot sem, akármilyen hívogató.
Tudom már elmúlt a cseresznye szezon, de még nem volt időm postolni ezt a receptet. Nagyon sok helyen találkoztam
a galette nevű süteménnyel, ami eredetileg
egy francia sütemény, hajdinalisztből készítik és nincs benne tojás, legfeljebb a kívülről kenik be tojással. A tölteléke lehet édes, vagy sós, a formája elég rusztikus, kinek hogy sikerül. Nekem egy kicsit meggyűlt a bajom a tésztával, mert nem pihentettem a hűtőben, türelmetlen voltam :-) Én Mirella tésztáját vettem alapul, az eredeti recept itt található. Ez a sütemény nagyon gyorsan összeállítható és nagyon finom.Inspiráció még: Duende, Édes és Keserű Cseresznyés mascarponés pisztáciás galette
Hozzávalók: (2 kistányér méretű süteményhez)a tésztához:20 dkg finomliszt5 dkg dió 10 dkg vajcsipetnyi só4 ek tejföla töltelékhez:5 dkg görög joghurt5 dkg mascarpone5 dkg őrölt sótlan pisztácia50 dkg
cseresznye2 evőkanál barna cukor 1 kiskanál őrölt fahéj1 kiskanál őrölt szegfűszegElkészítés: a lisztet elmorzsoltam a vajjal és hozzáadtam a diót, majd a tejfölt, a csipet sót és összegyúrtam.
Folpackba csomagoltam és legalább egy órára a hűtőbe tettem, majd két részre osztottam a tésztát és vékony, kerek lapokká nyújtottam sütőpapíron. A mascarponét összekevertem a joghurttal, hozzáadtam a darált pisztáciát, megkentem velük a tésztát úgy, hogy a szélén 3 cm-s rész kimaradjon. Erre szórtam a fűszerekkel és a cukorral összekevert, magozott cseresznyét.
A szélét visszahajtottam, egy tojássárgájával lekentem a tészta visszahajtott részét és előmelegített sütőbe 170 fokon addig sütöttem, amíg a tészta szép színt nem kapott.Tálaláskor egy kevés darált pisztáciával és porcukorral meg lehet szórni.