Kókuszos keksz

  • 2012.10.05.
  • 2

Megint Jadénál barangoltam keksz ügyben. Olyan sok finom keksz van nála, ezt is már régebben kinéztem magamnak, de nem volt itthon kukorica pehely, most vettem így nem volt akadálya a keksz készítésének. Én ugyan nem nagyon szeretem a kókuszt, de ez a keksz valami mennyei. Az eredeti recept itt olvasható, köszönöm a receptet itt is. Szokás szerint megint nem bírtam magammal és egy kicsit változtattam a recepten, de csak annyit, hogy 2 evőkanál darált mandulát is tettem bele és a liszt mennyiségét 25 dkg-ról 20 dkg-ra csökkentettem. A cukor mennyiségét mind beletettem, mert a kukoricapehely nem cukros, hanem natúr volt, és aszalt áfonyát tettem bele apróra vágva.Kókuszos kekszHozzávalók:
12,5 dkg puha vaj18 dkg cukor2 egész tojás1 tk vanília esszencia2 evőkanál aszalt ribizli (vagy mazsola, áfonya)12 dkg kókusz reszelék1/2 tk szódabikarbóna1/2 tk sütőpor
csipet só20 dkg finomliszt2 evőkanál darált mandula9 dkg kukorica pehely apróra zúzva.
Elkészítés: a vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva a krémben. Hozzákeverjük a vaníliát, kókuszreszeléket és aszalt gyümölcsöt (ha áfonyát vagy barackot használunk, vágjuk apró darabokra). A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Ezt fokozatosan belekeverjük a vajba, jól eldolgozzuk. A kukorica pelyhet egy zacskóba tesszük, kézzel vagy nyújtófa segítségével apróra zúzzuk. Minél apróbb lesz, annál jobban be lehet vonni vele a gombócokat. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket jól meghempergetjük a kukoricapehelyben. Tepsire rakjuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra. Kb. 170 fokos sütőben, 15-2o percig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha sötétebbre sütjük, ropogósabb lesz, értelemszerűen ha világosabbra, akkor belül puhább marad. Mindkét esetben finom. Rácsra tesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, zárt edényben eltartható akár 1 hétig is. Ha többet készítünk, zárt edényben lefagyaszthatjuk sütés után úgy, hogy a rétegesen sütőpapír közé zárt műanyag edénybe tesszük. Ha időközben közben megpuhultak, 16o c fokon 5 perc alatt újra ropogóssá frissíthetjük.