Diós-vajkaramellás csokoládétorta by Rachel Allen

  • 2012.10.23.
  • 6

Az internet világa ellenére, ahol minden recept megtalálható, képpel, vagy anélkül, azért a mai napig szeretem a könyveket, főleg a gasztro témájúakat. Igaz én nem kaptam meg egy kiadótól ezt a könyvet, ezért nem is fogom a kiadót reklámozni, magam vettem meg, mert nagyon tetszett. :-))Szeretem Rachel Allent, az egyik gasztrós adón időnként sikerül elcsípnem. Ezt a pitét is sokan kipróbálták már, semmi új nem lesz benne, mindent
a könyv szerint készítettem, hacsak az nem, hogy a mogyoró helyett dióból készítettem. Ez a finomság is a kollégáknak készült, szeretem meglepni őket. Sajnos nagyon gyorsan kellett fényképezni, mert siettem, szelet kép meg nem is készült róla :-) Majd legközelebb pótolom.Diós-vajkaramellás csokoládétortaHozzávalók:az omlós tésztához:25 dkg liszt12,5 dkg puha vaj2,5 dkg porcukor 1 kisebb tojás felverve.a diós vajkaramellához:5 dkg vaj0,75 dl tejszín (állati)10 dkg barnacukor15 dkg durvára vágott dióa csokoládé mousséhoz:2 dl tejszín (állati)20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)Elkészítés: először a tésztát készítjük el, a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojással, a cukorral és gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a 25 cm-es pitesütő formát ki tudjuk bélelni vele, a pereméig felhúzzuk, az alját villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, arra kb 30 dkg száraz babot terítünk (ez súlynak kell, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben, vakra sütésnek hívják) és előmelegített sütőbe (170 fok) tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a vajkaramellát. A vajat, a tejszínt és a cukrot egy kis lábosba tesszük és felforraljuk, majd kisebbre vesszük alatta a lángot és gyöngyözve főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a diót, elkeverjük, levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A sütőből kivett tésztára öntjük.A csokoládé moussehoz (nekem ez inkább ganache), a tejszínt gyöngyözve melegítjük, a csokoládét beletördeljük és addig keverjük, amíg szép sima krémet kapunk. Kicsit hagyjuk ezt is hűlni.A diós karamell rétegre öntjük.Addig tesszük hűtőbe, amíg a csoki meg nem köt. Szobahőmérsékleten tálaljuk, tejszínhabot is adhatunk hozzá.