Csokoládés trüffel sós mogyoró grillázsban

  • 2014.03.16.
  • 3

Trüffelt készíteni nagyon jó, ezt nem régóta tudom, azóta gyakorlom is rendesen. Gyorsan el lehet készíteni és nagyon finom lesz. A csokoládéba mártást ne spóroljátok el, mert nagyon finom, amikor roppan a csokoládé, és tovább eláll, mint csokibevonat nélkül. A recept megjelent
Kifőztük márciusi számában, amely továbbra is letölthető innen.(Szomorú vagyok, hogy a blogger ismét megváltoztatta akaratom ellenére a képek színeit :-((((() Csokoládés trüffel sós mogyoró grillázsban Hozzávalók (kb. 20 db nagyságtól függően) A bevonathoz: 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %) 1,5 gr porított kakaóvaj a töltelékhez: 8 dkg étcsokoládé 8 dkg tejcsokoládé 0,6 dl tejszín 3 dkg vaj 2 evőkanál csokoládé likőr a sós mogyoró grillázshoz: 10 dkg cukor 10 dkg sós mogyoró Elkészítés: először a tölteléket készítjük el. Ehhez a tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd ráöntjük a kétféle csokoládéra és addig keverjük, amíg el nem olvad. Hozzáadjuk a vajat, a csokoládélikőrt, jól elkeverjük, egy tálba öntjük, kihűlés után hűtőbe tesszük legalább 4 órára. Onnan kivéve habverővel jól felhabosítjuk. Egy kanál segítségével diónyi gömböket teszünk a két tenyerünk közé, megformázzuk, sütőpapírral bélelt tányérra sorakoztatjuk, újra hűtőbe tesszük. Elkészítjük a sós mogyoró grillázst. A cukrot borostyán színűre karamellizáljuk, a sós mogyorót beletesszük, gyors mozdulattal átkeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Amikor kihűlt, kisebb darabokra törjük, késes aprítóban apróra vágjuk. Közben temperáljuk a csokoládét, ami azért fontos, hogy roppanós legyen a csokoládé és ne olvadjon szobahőmérsékleten. Gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk a bevonathoz való csokoládét, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. A hűtőből kivett golyókat villa segítségével belemártjuk a csokoládéba, a felesleget, óvatosan lerázzuk róla. A sós mogyoró grillázst egy kis tálba tesszük és a csokoládéba mártott golyókat meghempergetjük benne. Ismét sütőpapírra tesszük, hagyjuk megdermedni a csokoládét. Zárható dobozban, hideg helyen legalább két hétig eltartható.