Pisztáciás bonbon

  • 2014.02.18.
  • 7

Már írtam róla, hogy a pisztácia az egyik gyengém, vagyis nagyon szeretem. Csak úgy simán is meg tudnám enni, de szívesen használom sütikbe, bonbonokba. A napokban rendeltem Matcha teát a Culinarisból, mert szerettem volna kipróbálni, hogy a bonbonok tetejét beszínezem, vagyis színezett kakaóvajjal egy kis csíkot teszek rá. De nem kívülről, hanem még a burok készítése előtt, mert akkor teljesen egybeolvad a csokival a színezés.
Még ilyet nem csináltam. Most csak pár darabon próbáltam ki, és rájöttem ezt még gyakorolni kell :-) A zöld mintához egyből adta magát a pisztácia töltelék, mert az is zöld, halványzöld.Pisztáciás bonbonHozzávalók: (20 db-hoz)a külső csokoládé burokhoz25 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os) 2,5 g porított kakaóvaja töltelékhez:10 dkg sótlan pisztácia5 dkg fehér csokoládé1 dl állati tejszín (30 %)2 dkg vaj a mintához:1 teáskanál porított kakaóvaj1 kávéskanál Matcha teapor Elkészítés: a tölteléket készítjük el először, amihez a pisztáciát finomra daráljuk. A tejszínt gyöngyözésig melegítjük, majd az apróra tördelt fehér csokoládéra öntjük,
addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad, hozzátesszük a vajat, a pisztáciát is és
jól elkeverjük, szép egynemű krémet
kapunk, hagyjuk teljesen kihűlni.A mintához a porított kakaóvaj felét vízgőz felett felolvasztjuk, majd
a másik felét hozzáadjuk és hozzátesszük a Matcha teaport is, amely szép zöld színt ad a kakaóvajnak. A polikarbonát formát hajszárítóval kicsit előmelegítjük, majd a színezett kakaóvajba mártott ecsettel csíkokat húzunk a forma mélyedéseibe.
A csokoládé burokhoz temperáljuk a csokoládét, ami a polikarbonátformánál nagyon fontos, mert akkor jön ki a formából a bonbon. A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
A forma mélyedéseit teljesen teleöntjük csokoládéval, a felesleget habkártyával lehúzzuk. Az asztal lapjához ütögetjük, hogy a levegő buborékok kijöjjenek a formából. Egy-két perc után, egy tál fölé tartjuk, megfordítjuk, hogy a felesleges csokoládé kicsöpögjön a formából. A tetejét ismét habkártyával húzzuk simára. Hűtőbe tesszük és addig hagyjuk ott, amíg a csokoládé teljesen megszilárdul. A hűtőből kivett formába töltjük habzsákból a pisztáciás tölteléket, de csak annyit, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük vissza a hűtőbe, amíg a megmaradt csokoládét újra temperáljuk.A bonbonformát kivesszük a hűtőből, egy kanál segítségével rákanalazzuk a maradék csokoládét és a felesleget habkártyával lehúzzuk. Újra hűtés következik. Kb. 1 óra múlva megfordítjuk a formát és kipottyant belőle a kész bonbon.