Karamellizált kakaóbabtöretes nugátkocka

  • 2013.10.14.
  • 3

Még a nyáron vettem kakaóbabtöretet, 80 dkg volt a csomagban és azon gondolkodtam hová fogok ennyit elhasználni. Az egyik bonbonos könyvemben találtam egy receptet, amibe kakaóbabtöret kell. Szeretem azokat a töltelékeket, amelyek finoman roppannak a bonbonban, ez pedig ilyen lett. A recept megtalálható a Holló és társakiadó által kiadott Pralinék és bonbonok című könyvben. A mártott bonbonokat én mindig krémes keretben készítem, 15x15 cm-es, ebből 5x5 kocka lesz, vagyis 25 bonbont készítek ilyenkor. A töltelékhez mogyorónugátot használtam, ami nem ugyanaz, mint a nutella, Ausztriában szoktam venni, de itthon is lehet kapni azt hiszem az Ázsia Bt.ben. Házilag is lehet készíteni, egyszer azt is kipróbálom. Karamellizált kakaóbabtöretes nugátkockaHozzávalók (25 db-hoz):a külső csokiburokhoz:20 dkg jó minőségű étcsokoládé (Ecuador 70 %-os)2 g porított kakaóvaj a töltelékhez:30 dkg mogyorónugát (nem nutella)0,5 dl tejszín5 dkg kakaóbabtöret5 dkg cukorElkészítés: először
a kakaóbabtöret grillázst készítem el. Egy kis serpenyőben világos színűre karamellizálom a cukrot, majd hozzáadom a kakaóbabtöretet, jól elkeverem, hogy a karamell jól bevonja. Sütőpapírra öntöm és kissé szétterítem, hagyom teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, kisebb darabokra töröm, gyorsvágóba teszem és durvára darálom. A nagyobb darabokat félreteszem, mert ezt szórom majd a tetejére dísznek. A tejszínt gyöngyözésig melegítem, majd hozzáteszem a felkockázott nugátot és addig keverem, amíg szép sima krémet nem kapok. A durvára darált grillázst hozzákeverem a krémhez. A krémes keretet egy tálcára helyezem, sütőpapírt teszek alá és a nugátkrémet belesimítom. Hűtőbe teszem legalább 2-3 órára. Én egy egész éjszaka hagytam ott. Kivéve a hűtőből, a krémes keretben 5x5 db-ra szeletelem, majd. leveszem a keretet és egyesével csokoládéba mártom.Ehhez temperálom a csokoládét, egy kis lábosban gőz fölött felolvasztatjuk a külső csokoládé burokhoz a csokoládét, kb. 40-45 foknál nem melegebbre, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni kb. 34-35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat, jól elkeverjük, majd hagyjuk még tovább hűlni kb. 31-32 fokra. Ebbe a csokoládéba mártjuk bele a felvágott kockákat egy villa segítségével, majd sütőfóliára tesszük és a durvára vágott grillázzsal szórjuk meg.