Töltött paprika kölessel

  • 2017.09.19.
  • 1

Egyik kedvencünk, a töltött paprika alakbarát változatban is elkészíthető, pl ha a rizset lecseréljük kölesre. Nem mintha a rizs ne lenne jó élelmiszer, csakhát aki állandó súlyporblémával küzd, mint én (és nem jár gyúrni napisiznten), annak nem a legideálisabb fogyasztani, főleg fehérje (pl hús) társaságában.Régen rántással készítettem, és sűrített paradicsomból ma már nem enném meg úgy.Nagyon finom!A köles jótékony hatása nem kérdéses. Csupán néhányat említenék meg:-
A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle-
Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású.-
Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban- Értékes telítetlen zsírsavakba is gazdag.- Általános erősítő hatású és segít kijuttatni szervezetedből
a méreganyagokat, gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét.- Gátolja a zsírlerakódástTovábbi pozitív hatásokat itt lehet olvasni a kölesről.Hozzávalók 6 személyre:80 dkg darált hús (csirkemell és sertáscomb vegyesen)7 dkg köles1 kg érett paradicsom10 kisebb zöld paprika1 teáskanál fűszerpaprika3 cikk fokhagyma2 szál zellerzöld1 tojás
só, őrölt bors
petrezselyemzöld
xilit (vagy más édesítő) ízlés szerint2 dl joghurtElkészítése:
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk.
Egy tálban alaposan összegyúrjuk a töltlelékhez valókat: a húst, a kölest, a tojást, 4 evőkanál vizet, sót, borsot, fűszerpaprikát, illetve apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a paprikákat, majd egy nagy fazékba sorakoztatjuk. Felöntjük 2 l hideg vízzel, és főni tesszük.
Ledaráljuk a paradicsomot, fokhagymát, zellerzöldet, a paprikához adjuk, felfőzzük, majd fedő alatt 45 perc alatt megfőzzük. Sóval, borssal, xilittel ízesítjük, lehet édesebbre, vagy savanykásra, ki ahogy szereti.
A tűzről levéve meleg levessel elkavart joghurtot adunk hozzá, végül pedig megszórjuk petrezselyemzölddel.