Cukkinis citromos sütemény (reform)

  • 2017.08.03.
  • 1

Ebben az időszakban rengeteg cukkini terem a kertemben, s én próbálom minél jobban kihasználni a szezont. Süteménybe is gyakran reszelek, mert szeretem, hogy ettől puha, szaftos lesz a sütemény.Nálunk az ilyesmi nagyon megy reggelire egy csésze kakaó társaságában.Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt20 dkg cukkini (tisztítva mérve)18 dkg nyírfacukor vagy xilit2 tojás2 citrom3 evőkanál kókuszzsír1 teáskanál vanília aroma1 teáskanál szódabikarbónapici sóElkészítése:
Megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük a cukkinit. Picit sózzuk, majd állni hagyjuk néhány percig.
Az egész tojásokat mixerrel 4-5 percig habosítjuk, a végén a cukrot is hozzáadva.
A cukkinit alaposan kicsavarjuk, majd a tojáshoz adjuk 2 citrom kifacsart levével, vaníliával, és az olvasztott kókuszzsírral együtt. Összekavarjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, 2 citrom reszelt héját, meg a szódabikarbónát.
A masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, majd 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (40-50 perc).
Miután langyosra hűlt, szeletekre vágjuk.Megj: A reszelt zöldség az ízén nem érződik, de neki köszönhetően a sütemény sokáig puha, szaftos marad.