Körtés citrus-bukta

  • 2016.12.13.
  • 0

Hozzávalók:32 dkg liszt1 tojás2 tojássárgája1 dl tej8 dkg cukor2 dkg friss élesztő2 teáskanál reszelt citromhéj1 teáskanál reszelt narancshéj5 dkg vajkevés liszt a nyújtáshozA töltelékhez:
30 dkg körte2 evőkanál baracklekvárA kenéshez:
1 tojássárgája2 evőkanál főzőtejszín
porcukor a szóráshozdiónyi vaj a forma kikenéséhezElkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük az élesztővel, 1 evőkanál cukorral, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd tésztává dagasztjuk. A vajat a végén gyúrjuk hozzá, megolvasztva. A dagasztást végezheti dagasztógép is.
Ezután a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a körtét megmossuk, a magházat kivágjuk, és a gyümölcsöt 1 cm-es kis kockára vágjuk. Egy edénykében, a baracklekvárral összeforraljuk, és félretesszük hűlni.
Miután a tészta megkelt, 5 dkg-os darabokra vágjuk, és mindeniket egyenként átgyúrjuk. Kilapogatjuk kör alakúra, mindenikre 1-1 teáskanálnyi körtés tölteléket helyezünk, a végeit összenyomkodjuk, és gömbölyítjük. Szorosan egymás mellé helyezzük bármilyen, tetszés szerinti formába, melyet előtte vajjal kikentünk. Ezután letakarjuk, és hagyjuk a duplájára nőni.
Végül lekenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Miután langyosra hűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.Tipp: Almával is készíthetjük.

Címkék

Peksuti