Fokhagymás-fűszeres kenyér joghurtos mártogatóval

  • 2015.08.13.
  • 8

Isteni finom, ez a fokhagymás kenyér! Kívül ropogós, belül pihe-puha, illatos, ízletes, fantasztikus. Magára is rendkívüli élmény, de ezzel a mártogatóssal még inkább :)Hozzávalók:
40 dkg teljes kiörlésű búzaliszt10 dkg kenyérliszt20 dkg olvasztott kókuszzsír2,6 dl langyos tej
3 tojássárgája4-5 cikk fokhagyma2-3 evőkanál zöldfűszer: oregánó, petrezselyemzöld, majoránna, kakukkfű, zsálya2 teáskanál méz10 g szárított élesztő1,5 teáskanál sóA joghurtos mártogatóhoz:
1 kis doboz zsírszegény natúr joghurt10 dkg uborka1 teáskanál méz
1 teáskanál kaporzöldcitromlésó, őrölt borsElkészítése:
Egy nagy tálban összekavarjuk a lisztet sóval, élesztővel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, 10 dkg kókuszzsírt, mézet, tejet. Dagasztógéppel néhány perc alatt sima tésztává dagasztjuk, ezután konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni (30-60 perc).
Egy tálikóban összekavarjuk az apróra vágott fűszereket, meg a reszelt fokhagymát a maradék kókuszzsírral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságú téglalappá nyútjuk. Megkenjük a fűszeres keverékkel, és 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk.
Egy kalácsformát alufóliával kibélelünk, felállítjuk függőlegesen, majd a tésztalapokat szorosan egymás mellé rakosgatjuk úgy, hogy minden lap között legyen egy fűszeres rész. Letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.
180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.Ezalatt a joghurtot összekavarjuk apróra vágott uborkával, kaporral, és tetszés szerint mézzel, citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
A megsült kenyérből kézzel szeleteket tépkedünk, majd a hideg mártogatóval fogyasztjuk.