Mangalicás lepénykék

  • 2014.02.05.
  • 9

A hétvégén zajlott a szokásos év eleji erdélyi konyhás hétvége, Ivóban. Ilyenkor, szokásunkhoz híven, csapatunk vadhúsokból (és nemcsak) készít ételeket, melyeket az elkövetkezőkben megjelenő lapszámainkban is közzéteszünk.Természetesen, Gyugyi Péter profi gasztrofotós ilyenkor mindig ellát minket hasznosabbnál-hasznosabb tanácsokkal, ami az ételfotózást illeti. Minden évben nagyon sokat köszönhetünk neki.A sütés-főzés mellett szakmai megbeszélések, baráti beszélgetések, evés-ivás, tánc, szórakozás, társasozás is helyet kap, természetesen :) Rengeteget nevetünk, ez az időszak valódi feltöltődés számunkra, és persze az Erdélyi Konyhával kapcsolatos évi terveinket is átbeszéljük ilyenkor.Rövid beszámoló itt olvasható, fotókat pedig majd később hozok, amikor sikerül összegyűjteni azt a rengeteget :)A mangalicás lepénykéket Hajnival ketten készítettük, és előételként szolgált. Közben rengeteget nevettünk :))Hozzávalók:A tésztához:1 kg kenyérliszt4-5 dl langyos vízkét csomag (14 g) szárított élesztő - vagy 5 dkg friss6 evőkanál olaj3 teáskanál só1 teáskanál cukorA feltéthez:40 dkg mangalica comb25 dkg vörösbab (konzerv)25 dkg füstölt sajt1 piros színű paprika1 hagyma2 teáskanál piros arany2 teáskanál csípős piros arany2 cikk fokhagyma1/2 teáskanál őrölt borsszárított bazsalikom és oregánó (kb 2-2 teáskanálnyi)sóA szószhoz:25 dkg hámozott paradicsom konzerv3 teáskanál cukor2 teáskanál ecet1 cikk fokhagyma1-1 teáskanál szárított oregánó és bazsalikomsó, őrölt borsA tálaláshoz:csilipaprikapiros ribizli (fagyasztott)Elkészítése:A lisztet összekavarjuk a cukorral, az élesztővel, meg a sóval, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet (lassan adagoljuk, amennyit a tészta felvesz).Lágy kenyértésztát dagasztunk, és kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.Ezalatt elkészítjük a feltétet: a húst a fokhagymával megdaráljuk, ízesítjük sóval, borssal, piros arannyal, bazsalikommal, oregánóval. Pici golyókat formálunk a masszából, kb erdei mogyoró nagyságúakat.A sajtot lereszeljük, a paprikát apró kockára vágjuk, a hagymát pedig vékony szeletekre. A vürüsbabot tésztaszűrőben lecsöpögtetjük, folyó víz alatt ámtossuk.A szószhoz a paradicsom konzervet összeturmixoljuk a hozzávalókkal, ha szükséges, adunk még hozzá sót, cukrot, vagy ecetet. Lehetőség szerint ízesíthetjük zellerzölddel.Gy. Péter fotójaA megekelt tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kb 11 cm-es köröket szaggatunk belőle.A tésztakorongokat sütőpapíros tepsire helyezzük, mindeniket megkenjük paradicsomszósszal. Először a hagymaszeleteket helyezzük rá, ezután megszórjuk vörösbabbal, paprikával, 5-5 húsgolyót ráhelyezünk, majd megszórjuk reszelt sajttal. Kevés bazsalikommal, oregánóval megszórjuk, és picit sózzuk.A lepénykéket kelni hagyjuk 15-20 percig, majd 180-200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.Csilipaprikával, piros ribizlivel, esetleg a maradék szósszal kínáljuk.Néhány kép, a lepénykék készítése közben:Daráljuk a húst HajnivalJutka segített a dagasztásban, és: "A jó dolgokat hagyni kell megtörténni" :)Kenünk, pakolunk..Tálalásra készDagasztokFotózunk HajnivalFotózunk Péterrel