Francia krémes

  • 2014.01.02.
  • 8

Sosem készítettem még krémest, de hogy miért, nem tudom :)Most valahogy úgy határoztam, hogy készítek, mégpedig francia krémest. Recept után néztem néhány oldalon, mert olyant szerettem volna, ami igazi főzött vaníliás krémmel készül, és nem pudinggal. A leveles tésztát készen vásároltam, mert szerintem nem érdemes még ezzel is foglalkozni, ha már olyan jó minőségűeket árulnak, és elő is van készítve.A kiinduló recept ez volt, de az elkészítés során sok mindent saját tapasztalataimra hagyatkozva alakítottam.Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ennyire jól sikerül, és ilyen nagy sikere lesz itthon :)Elkészíteni nem nehéz, inkább egy picit időigényes, szerintem bárki el tudja készíteni.Hozzávalók:40 dkg fagyasztott leveles tészta5 dl habtejszín4 tojás1 l tej + 1 dl25 dkg cukor13 dkg liszt2 teáskanál vanília aroma1 tasak zselatinporA glazúrhoz:20 dkg cukor7 dkg vaj4 evőkanál tej1 evőkanál kakaóporElkészítése:A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A legjobb, ha készen kinyújtott, és méretre vágott tésztát veszünk, így már eleve tökéletesen egyenes, és nyújtogatni sem kell.Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és szép aranyszínűre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot helyezzük szögletes tortakeretbe (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtúszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.Kemény habbá verjük a
tejszínt, és a krémre simítjuk.Elkészítjük a glazúrt: a tejet összekavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a kakaót, és kavargatva addig főzzük, amíg egy szép sűrű folyadékot nyerünk. Amikor vastagon kezd gyöngyözni, akkor jó. Levesszük a
tűzről, hozzákavarjuk a vajat, és kevés ideig hűlni hagyjuk, hogy ne legyen túlságosan folyékony, amikor a lapra kenjük. Közben kavarjuk át, hogy a teteje ne keményedjen meg.A glazúrt a maradék lapra kenjük, és megvárjuk, amíg megszilárdul (percek kérdése). Ekkor 12 egyforma négyzetre (vagy téglalapra) vágjuk, és egyenként a megdermedt sütemény tetejére helyezzük, így könnyen tudjuk majd szeletelni.