Szűzérmék kapros szósszal, üde mentás-mandulás karfiollal

  • 2013.11.04.
  • 8

Ez az étel nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom és kiadós. Akár ünnepi menü része is lehet azoknak, akik számára fontos az egészséges táplálkozás.A sertésszűz (vagy hosszúhús) sovány húsféle, és minnimális zsiradékban (kókuszzsírban) sütve, zsírmentes mártással, és zöldségkörettel tálalva nem terheli le a szervezetet. A mandula (is) növeli az étel tápértékét, és ropogóssága nagyon jól harmonizál az üde, mentás-citromos párolt karfiollal.Hozzávalók:50 dkg sertésszűz2,5 dl húsalaplé (vagy zöldségalaplé)0,5 dl zsírszegény főzőtejszín1 csapott evőkanál étkezési keményítő1 evőkanál apróra vágott kapor1 evőkanál kókuszzsír1-2 teáskanál citromlésó, őrölt borsA mandulás karfiolhoz:40 dkg karfiol10 dkg kecskesajt (vagy feta)5 dkg mandula1 citrom1 cikk fokhagyma1 dl olívaolaj1 marék friss menta1 marék petrezselyemzöldsó, őrölt borsElkészítése:A karfiolt megmossuk, és apró rózsáira szedjük. Egy tálba tesszük, megsózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és összekavarjuk 2 evőkanál olívaolajjal, reszelt fokhagymával, meg a citrom lereszelt héjával.Egy tűzálló tálba terítjük, és 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük, amíg a karfiol egy kissé megpirul.
A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd darabokra zúzzuk (fólia alatt, húsklopfolóval).Visszaöntjük a tálba, és összekavarjuk a maradék olívaolajjal, 2 evőkanál citromlével, az apróra vágott zöldfűszerekkel, a mandulával. A tetejére morzsoljuk a kecskesajtot, és ha szükséges, utánasózzuk.A húst megmossuk, és kb 3 cm vastagságú korongokra vágjuk. Húsklopfolóval éppen csak megütögetjük, hogy enyhén fellazítsuk a rostokat, de nem klopfoljuk ki.A húskorongok mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk, és a felforrósított kókuszzsíron, egy serpenyőben hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk. Felöntjük 0,5 dl alaplével, és fedő alatt addig sütjük, amíg a levét elfőtte, majd szépen megpirult.A húst a serpenyőből kiszedjük, beleöntjük a maradék alaplevet, és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. A tejszínt elkeverjük a keményítővel, a serpenyőbe öntjük, megsózzuk, citromlével ízesítjük, és kavargatva összeforraljuk.A szűzérméket meglocsoljuk kapros szósszal, mandulás-kecskesajtos karfiollal tálaljuk.