Tökmaglisztes puha keksz

  • 2013.10.13.
  • 4

Nemrég felfedeztem egy boltban, hogy árulnak tökmaglisztet, így gyorsan feltankoltam belőle, nehogy aztán ne legyen :) Egyébként tökmagból is készíthetünk lisztet, ha lisztté őröljük pl turmixxal (blenderrel), vagy egyéb konyhai kütyüvel. A tökmagliszt (mint minden más magliszt) nagyon egészséges, és jóízű liszt, picit hasonlít a dió-, vagy a mandula ízére.Szóval egyik este, néhány perc alatt összeállítottam a tésztát, így nemsokára mindenki finom és egészséges kekszet nassolhatott.Ha a szódabikarbónát elhagyjuk a tésztából, akkor ropogós kekszet kapunk, így meg nagyon puha, nagyon omlós, fennséges ízű, és egészséges csemege.Abbahagyhatatlan!Hozzávalók (kb 30 darabhoz):15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt10 dkg tökmagliszt12 dkg kókuszzsír10 dkg nyírfacukor5 dkg sötétbarna nádcukor2 tojássárgája3 evőkanál kókusztej (jó a sima tej is)1 teáskanál vanília aromafél csapott teáskanál szódabikarbónacsipet sóa tetejére néhány szem erdei mogyoró (opcionális)Elkészítése:A kókuszzsírt kissé megolvasztjuk, de nem kell folyós legyen.Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk, aszerint, hogy mennyit vesz fel a tészta. Ez mindig függ a lisztektől, lehet, hogy nem szükséges a megadott mennyiség, esetleg ennél több kell.A tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Mindenik közepére egy-egy fél szem mogyorüt nyomunk, de lehet diót, vagy mandulát is, esetleg el is hagyhatjuk.Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 190-200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük (én légkeverésen sütöttem, 170 fokon, 10 percet). Amikor elkezd barnulni a széle, meg az alja, akkor jó. Ha tovább sütjük, kiszárad.Megj: Nádcukrot csak azért használtam, mert karamelles íze miatt jobb ízű lesz a keksz.