Ámor nyila

  • 2013.10.21.
  • 9

Ezzel a tortával egy csomót amatőrködtem, nagyon mulatságos volt :) Eredetileg úgy terveztem, hogy készítek meggyzselét, és az képezi majd a torta első rétegét. A teljesen híg meggyes cuccot bekavartam zselatinnal (ahelyett, hogy tortazselét használtam volna!!!), és gondoltam, hogy miután ráöntöm a tortaformában lévő piskótára, rögtön megköt majd nekem. De a csoda nem történt meg, és természetesen a cucc jött kifelé mindenhol körbe, és folyt szét szépen mindenfelé, a csokis piskóta meg, mint a szivacs, szívta magába amit lehetett :)) Komolyan, ott álltam, és röhögtem magamon, mert nem tudom mégis mire számíthattam volna ezek után. Feladni tutti, hogy nem akartam, amit csak lehetett feltörölgettem a karima körül, a többit meg bevágtam hűtőbe, hogy ott majd csináljon amit akar, úgyis jó lesz. Maradt aztán szépen a meggy, zselé nélkül, így egy réteg finom, ízesített, enyhén zselével bevont meggy lett az első réteg, erre jött a krém.Megkóstoltuk, isteni, tökéletes, szóval a meggyzselé nem is fogott ki annyira rajtam.Gondolkodtam, mi legyen a torta neve. Azért esett erre a választásom, mert egy falatnyi kóstolás után, úgy érzi az ember, hogy olyan fennséges érzések találják el, mint például Ámor esetében a szerelem. S hogy az Ámor nyila által közvetített érzés sem tökéletes, úgy ez a torta sem az. Hisz tudjuk, az elején milyen érdekesen alakult. Mégis, némi küzdelem árán, ilyen mennyei csoda született, mint ez a torta itt.Ugy-e, hogy a szerelem is ilyen szeszélyes, bolondos, nehézkes dolog? Mégis milyen gyönyörű, és kívánatos, és mennyi nagyszerű dolog születik belőle!Hozzávalók:A csokis piskótához:25 dkg liszt20 dkg cukor10 dkg vaj10 dkg jó minőségű étcsokoládé2 tojás1 dl forró víz1 dl tejfél tasak sütőpor (5 g)1 teáskanál vanília aromanagy csipet sóA krémhez:50 dkg mascarpone krémsajt3 tasak tejszínes pudingpor (12 dkg)8 dl tej10 evőkanál cukor4 dl habtejszínfél tasak zselatinpor (5 g) + 1 dl hideg tej (vagy fél)Továbbá:50 dkg fagyasztott meggy2 dl meggylé (ami kicsöpög)20 dkg cukor1 teáskanál őrölt fahéj1 teáskanál vanília aroma7-10 dkg étcsokoládéElkészítése:Előző este a fagyasztott meggyet
egy edénybe helyezzük és hagyjuk kiolvadni. Néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez.A piskótához először a csokoládét mikróban, vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzákavarjuk a forró vizet, és félretesszük.A puha vajat kikavarjuk a cukorral, majd egyenként hozzákavarjuk a tojásokat is. Beleöntjük a csokoládét, a vaníliát, és összekavarjuk.A lisztet elkeverjük a sóval meg a sütőporral, majd a csokis masszához adjuk, és a tejjel együtt szép simára, csomómentesre keverjük.A tésztát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 25 percig, de inkább tűpróbáig sütjük. Itt nagyon kell figyelni, mert ha túlsütjük, kiszárad, és nem lesz finom szaftos a csokitól. amikor a teteje kezd megrepedezni, akkor már jó.

Címkék

Csoki Torta