Tökmagos vaddisznósült áfonyamártással

  • 2013.07.06.
  • 4

A maradék áfonyámból egy kis mártást gondoltam ki, mellé pedig vadhúst képzeltem el, hiszen a bogyós mártás a vadhúsok mellé dukál a leginkább. A megszokott, unalmas panírt fel lehet dobni egy kis tökmaggal, sokkal érdekesebb, finomabb lesz a sült hús.Az ilyen jellgű étel az egyik legnagyobb kedvencem, ugyanis imádom a édes-sóst egyszerre érezni, a gyümölcsmártást pedig szinte bármi mellé el tudom képzelni. A kerti pici újburgonya pedig most a legfinomabb. Rengeteg petrezselyemzölddel.Hozzávalók:1 kg vaddisznócombsó, őrölt borskókuszzsír (vagy olaj) a sütéshezA páchoz:2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér1 fej hagyma3 babérlevél4 szegfűszeg1 kisebb fahéjrúd1 teáskanál koriandermag2 cikk fokhagymanéhány szem egészborsA panírhoz:10 dkg liszt (teljes kiörlésűt használtam)4 tojás + kevés sókb 10 dkg zsemlemorzsa10 dkg hántol tökmagAz áfonyamártáshoz:20 dkg fekete áfonya1-2 evőkanál (nád)cukor1 púpozott evőkanál étkezési keményítőcsipetnyi fahéjElkészítése:Előző este elkészítjük a páclét: a zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, és darabokra vágjuk, majd kb 1,5 liter vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát (egyben) és a fokhagymát, meg a többi ízesítőt. Kb 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.A húst megmossuk, szeletekre vágjuk, és a kihűlt páclébe tesszük. Hűtőszekrényben másnapig hagyjuk érlelődni. Két-három nappal előtte is bepácolhatjuk.Az áfonyát kb 1 dl vízben a cukorral felforraljuk, és forrástól még 2-3 percig főzzük. Ekkor összeturmoxoljuk, és visszatesszük a
tűzre.A keményítőt elkeverjük 2 evőkanál hideg vízben, az áfonyához öntjük, és lassú tüzön, kavargatva, besűrítjük. Csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük.A bepácolt hússzeleteket fóliával letakarva, húsklopfolóval vékonyra klopfoljuk. Mindeniket megsózzuk és borsozzuk, majd rendre lisztbe, felvert tojásba, és tökmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk.Bő zsiradékban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Lassú tüzön, fedő alatt érdemes sütni, hogy a hús megpuhuljon. A végén erősebb tüzön süssük, hogy megpiruljon.A tökmagos vaddisznószeleteket áfonyamártással fogyasszuk, mellé pedig petrezselymes újburgonyát kínáljunk.