Pizza salsa verde

  • 2013.07.15.
  • 1

A zsemlék után végre felavattuk a kemencénket pizzasütés szempontjából is. Jelesre vizsgázott, tökéletesre sült a tészta, a széle finom ropogós, a bélzete igazi könnyű, pihe-puha, ízre isteni finom. Nagyon meg vagyunk elégedve :)A salsa verde, avagy a zöld szósz mexikói specialitás, melynek több változata is van. Az egyik változat, a szardellás, körülbelül így néz ki, ahogyan én is készítettem. Egyszer egy német folyóiratban láttam ilyen pizzát, azóta is készülök rá, hogy elkészítsem.Nagyon különleges, izgalmas, erőteljes ízvilág. A szardella nagyon sós, ezért sót még véletlenül se adjunk az ételhez. A pizzatésztát hagyományos módon is készíthetjük, én egy jóval egészségesebb, reform alapot készítettem.Azért vigyázni kell, így is elég nehéz étel!Hozzávalók:A tésztához:35 dkg teljes kiörlésű liszt15 dkg kenyérliszt4 evőkanál kókuszzsír2 teáskanál só1 teáskanál nádcukor2,5 dkg friss élesztő2,5 dl víz
Salsa verde (zöld szósz):30 dkg cukkini (tisztán mérve)12 dkg szardellafilé (olajban eltett)10 dkg fenyőmag1-1 púpozott evőkanál friss bazsalikom és petrezselyemzöld (esetleg menta)1 evőkanál kapribogyó1 teáskanál dijoni mustár (magos)1 nagy cikk fokhagyma2 evőkanál olívaolajFeltét:10 dkg aszalt paradicsom12-15 dkg mozarellacsilipaprika vagy csilipehely (esetleg csilipor)Elkészítése:A pizzatésztához a szokásos módon kelt tésztát készítünk, az itt leírtak alapján. A teljes kiörlésű liszt fajtájától függően adagoljuk a vizet, durvább liszthez több víz is kellhet. Letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk szépen megkelni, amíg a duplájára nő (30-50 perc).Elkészítjük a szardella krémet: a cukkinit meghámozzuk, egy tálba reszeljük a fokhagymával együtt. Hozzáadjuk az olajtól lecsöpögtetett szardellát, a kapribogyót, a fenyőmagot (előtte száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg), a mustárt, az olajat, meg az apróra vágott fűszereket. Összeturmixoljuk.A megkelt tésztát két részre osztjuk, és egyenként kör alakúra nyújtjuk. Megkenjük a zöld salsával, majd elosztjuk rajta a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot, illetve a kézzel darabokra tépkedett mozarellát. Megszórjuk csilivel, és további 15 percig kelni hagyjuk.Ezután 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Vagy kemencében, szénen, csupán néhány perc alatt :)Nemrég elkészült a kemencénk, a kedves férjem készítette, saját kezüleg, tiszta egyedül. Nagyon boldog vagyok, és büszke is az én drága páromra :)Isteni zsemlék sültek benne :)

Címkék

Reform Pizza Főétel