Mákos áfonya mousse torta

  • 2013.07.03.
  • 0

A nagyági hétvégéről áfonyát is hoztam, így született meg ez a mennyei torta. Mindenképp azt szerettem volna, ha valamilyen mousse ízesítőjeként végzi. Aztán mellé társítottam még a mákot is, mert úgy gondoltam, a két szín együtt milyen szépen mutat majd. A szürke meg a lila :)A mousse (mussz) tulajdonképpen egy habkönnyű krém, melynek rengeteg változata létezik, a csokistól a kávésig, de sokféle gyümölccsel is készülhet. És íme a példa, hogy mákkal is működik :)Nos, ötletért az egyik kedves erdélyi konyhás kolléganőmhöz, Adélhoz mentem, hogy meglessem mi képezi a mousse-ok alapját. Ő csokisat és kévékrémeset készített, de alapként ugyanúgy jártam el, csak az ízesítések változtak nálam. A piskótát a szokásos módon sütöttem, a cél az volt, hogy ne legyen magas.Nagyon-nagyon finom és nagyon-nagyon habkönnyű lett ez a torta, valami menyország! És nemcsak a színek, hanem az ízek harmóniája is tökéletes.Hozzávalók:A piskótához:3 tojás9 dkg cukor7 dkg liszt2 dkg cukrozatlan kakaóporA mákos- és áfonyás habhoz:25 dkg fekete áfonya15 dkg őrölt mák5 tojássárgája20 dkg cukor4 dl habtejszín1 dl tej10 g zselatinpor1 kisebb citrom reszelt héjaElkészítése:A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan adagolva hozzá a cukrot.Óvatosan belekavarjuk a tojások sárgáját, végül a kakaóval elkevert lisztet is.A masszát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben, kb 12 perc alatt megsütjük (tűpróba).Elkészítjük a kétféle mousse-t: a tojássárgáját egy edényben a cukorral habosra kikavarjuk. Felöntjük a tejjel, és vízgőz felett, állandóan kavargatva addig főzzük, amíg kissé sűrű lesz. Tejfőző fazékban még jobb, mert azt direkt tehetjük a tűzre.Az áfonyát megmossuk, és összeturmixoljuk.A tojásmasszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe az őrölt mákot, meg a citromhéjat kavarjuk, a másik felébe pedig az áfonyát.A zselatinport elkeverjük 1 dl hideg vízben, és lassú tüzön, kavargatva langyosra melegítjük, hogy a zselatinpor feloldódjon.A tejszínt kemény habbá verjük.A zselatin felét és a tejszínhab felét a mákos masszához kavarjuk, a másik felét pedig az áfonyás krémhez.A kihűlt piskótát a formában hagyjuk, ráöntjük először a mákos habot, erre pedig az áfonyás habot.Szépen elsimítjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután szépen szeletelhető.Megj: Áfonya helyett készíthetjük más erdei gyümölccsel is, pl szeder, málna, stb.

Címkék

Torta