Grillezett garnéla paradicsom ágyon

  • 2013.07.02.
  • 1

A hétvégi erdélyi konyhás találkozón készítettem, a Dévától nem messze fekvő Nagyágon.Ismét egy tartalmas, roppant jó hangulatú hétvégét töltöttünk együtt a szerkesztőség csapatával, rengeteget főztünk, és még többet nevettünk. A fő téma a HAL volt, így az összes étel halból készült. Ezek az ételek a következő lapszámunkban fognak megjelenni.Ez a garnéla már csak bónusz volt, melyet a férfiak grilleztek meg nekem, én ízesítettem, és mártást készítettem mellé.Fagyal Hajnalka kolléganőm fotójaHozzávalók:80 dkg nagyobb fajta garnélarák (lehet fagyasztott is)
1 citrom,1,5 dl olívaolaj
1 összmarék apróra vágott petrezselyemzöld
só, frissen őrölt borsA paradicsom mártáshoz:
70 dkg nyári paradicsom
1 nagy fej hagyma
5 dkg vaj
2-3 cikk fokhagyma
10 dkg füstölt sajt
2 teáskanál cukor
ízlés szerint citromlé
só, frissen őrölt borsElkészítése:A rákot, amennyiben fagyasztott, szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
Alaposan átmossuk, a csápokat leszedegetjük, majd egy nagy tálba helyezzük. Meglocsoljuk olajjal, citromlével, illetve megszórjuk petrezselyemzölddel és őrölt borssal. Kézzel alaposan átforgatjuk, majd alufóliával letakarva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük érlelni.
A paradicsomot néhány percre forrásban léző vízbe dobjuk, majd kiszedjük, és a héját könnyedén lehúzzuk.
Egy serpenyőben, a felforrósított vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, meg a fokhagymát. Hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot, majd addig főzzük, amíg kissé a levét elfőtte, és sűrű lesz.
Ekkor levesszük a tűzről, összeturmixoljuk, majd megszórjuk reszelt sajttal, illetve sózzuk és borsozzuk.
Visszatesszük a tűzre, összeforraljuk, közben ízlés szerint cukorral és citromlével ízesítjük.
A rákot megsózzuk, majd szénen izzó grillrácsra helyezzük, és szép piros ropogósra sütjük, időnként megforgatva.
A paradicsom mártásból egy tányérra kanalazunk, ráhelyezünk néhány garnélát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és citromszeletekkel kínáljuk.Megj: Sütés vége felé ellenőrizzük, hogy a garnéla kellőképpen átsült-e. Fogyasztáskor távolítsuk el a fejét, és a paradicsomszószba mártogatva fogyasszuk.
Egy fotó lelkes csapatunkról :)Szeretlek titeket!